Måla putshus med Alcro

Måla putsfasad

Arbetsråd - Måla utomhus
Syna putsfasad Alcro färg

Syna fasaden

 

Kontrollera fasadens skick

Syna fasaden innan du målar. Det kan t ex finnas hål och småskador från byggnadsställningar och stegar.

 

Kontrollera alltid att putsen sitter fast ordentligt. Ett beprövat tips är att knacka försiktigt med en hammare över ytan. Om du hör ett ihåligt ljud är detta ett tecken på att putsen släppt. Gammal puts måste vara hållfast rakt igenom. Prova med en spik att putsen är hållfast rakt igenom. Går spiken lätt att trycka in och sand rinner ut måste fasaden putsas om helt eller delvis. Då måste putsen som släppt knackas bort och lagas med putsbruk. Kontakta fackman.

 

Det kan vara svårt att själv bedöma om en putsfasad är i målningsbart skick. Vi rekommenderar därför att du tar hjälp av en yrkesmålare eller den lokala handlaren innan du påbörjar arbetet. Det är också viktigt att du får rätt färgkvalitet till det underlag du ska måla på. Är du det minsta tveksam om vilket material din fasad är putsad eller målad med tidigare bör du rådgöra med din Alcroåterförsäljare. 

Hos våra återförsäljare hämtar du även vår överskådliga produktguide och bokar tid med en Fasadexpert som kommer hem till dig och hjälper dig med färgval och goda råd.

Läs mer om vår tjänst Fasadexperten.

 

Se till att du har rätt verktyg, säkra stegar, bockar och ställningar om det behövs innan arbetet påbörjas.


 

 

 

Knacka putsfasad Alcro färg

Förarbete

 

Knacka bort lös puts

Knacka bort all löst sittande puts. Ta hellre för mycket än för lite.

Laga sprickor putsfasad Alcro färg

Sprickor och skador

Skrapa upp sprickor och skador ordentligt. Laga med samma material som använts vid putsningen. Laga större skador med putsbruk av samma typ och hårdhet som på den ursprungliga fasaden.

Torrborsta putsfasad Alcro färg

Kritande ytor

Torrborsta underlag som kritar och dåligt bundna ytor till fast underlag. Använd färgskrapa och stålborste. Rengör och förvattna lagom mycket.

Tätningar putsfasad Alcro färg

Se över tätningar

Se över tätningar vid fönster, dörrar, lamparmaturer, rörgenomföringar i väggarna samt att hängrännor och stuprännor fungerar.

Blästra putsfasad Alcro färg

Nygjuten betong

Avlägsna formolja och cementhud på nygjuten betong med vattenblästring. Tala med en fackman. Vänta 4–8 veckor innan du målar en nyputsad yta, beroende på putstypen som använts.

Tvätta putsfasad Alcro färg

Rengör

Tvätta helst med hett vatten. Är ytan svårt nedsmutsad använder du Grovrent. Har fasaden problem med alger använder du Alg- & Mögelmedel enligt angiven dosering. Täck först över eventuella växter intill husväggen.

 

Det är mycket viktigt att du sköljer noggrant med vatten efter att rengöringsmedel har använts.

Testa fukt i putsfasad Alcro färg

Låt torka 

Låt fasaden torka ut ordentligt. För att testa detta kan du på kvällen fästa en bit plastfolie på väggen och följande morgon kontrollera om det finns fukt på plastfilmens insida.

Regnstopp putsfasad Alcro färg

Börja behandla och måla

 

Regnstopp 

Regnstopp är en produkt som i första hand används för att minska vattenupptagningen i mineraliska underlag och därmed minska risken för frostsprängningar. Regnstopp skyddar även mot att smuts tränger in i ytan. Används med fördel på obehandlade eller gamla eroderade ytor som är fuktkänsliga. Tvätta då först ytan och låt torka innan du stryker på Regnstopp.

 

OBS! Regnstopp ska ej användas på husgrunder.

 

Måla putsfasad Alcro färg

Grundmåla

Tidigare omålade ytor och sugande underlag ska grundmålas före slutmålning. Valet av grundfärg eller grundningsmedel beror på vilken täckfärg du ska måla med. Vilket i sin tur beror på typ av underlag och vad det är målat med tidigare. Testa ytans sugförmåga genom att stänka vatten på väggen med en kalkkvast. Sugs vattnet in är den starkt sugande och rinner det av är ytan svagt sugande.

 

 

Täckmåla

Måla ytorna med täckfärgen, följ instruktionerna på burken. Undvik att stryka alltför flödigt. Du får ett bättre slutresultat om du stryker flera gånger. 

Applicera med borste, pensel, spruta eller rulle - beroende på vad instruktionerna på burken säger.

 

 

 

Täckplast måla putsfasad Alcro färg

Tips

 

Sätt värde på ditt hus

Ju längre du dröjer med att rätta till skavankerna på husfasaden och dess detaljer desto svårare och dyrare blir det att åtgärda. Börjar färgen på putsen flagna är det hög tid att tänka på ommålning. Då gäller det att skydda husfasadens detaljer mot nedbrytning.

 

Dåligt underarbete avslöjar sig alltid

Defekter och skavanker kan ibland döljas med färg. Men ettdåligt underarbete försämrar resultat och hållbarhet avsevärt. Räkna med att lägga ned ungefär tre fjärdedelar av arbetstiden på underarbetet och resterande på själva målningsarbetet. Då är du på rätt väg mot ett lyckat slutresultat.

 

Takpannor

Regnstopp är en utmärkt produkt för takpannor av tegel eller betong och omålade konstruktioner av betong som pelare,ytor på broar m m. Om man vill måla över en yta behandlad med Regnstopp bör man använda Mineral Grundfärg för attfå optimal vidhäftning.

 

Se över detaljer

Passa på att laga och byta ut exempelvis dropplister vid fönster och husgrund inför målningen. Ofta är det sådana enkla detaljer som orsakar stora skador på fasad och grund. Kontrollera även fönsterbleck, hängrännor, stuprör och infästningar i fasaden.

 

Skydda med täckplast

Täck detaljer på huset som inte ska målas och skydda växter invid huset med plast.

 

sv
har lagts till i Sparat.
har tagits bort från sparat
har lagts till i din inköpslista.
har tagits bort från din inköpslista
Du behöver välja storlek
Du behöver välja antal
Du behöver välja en kulör