Måla med schabloner

Måla med schabloner

Arbetsråd - Måla inomhus
Måla med schabloner

Så målar du med schabloner

 

Välj och skär ut ditt mönster

Att måla med schabloner är enkelt. Skriv ut mönstret du vill ha, skär ut det med en skalpell och fäst på väggen. Sen är det bara att måla. 

 

Rengör ytan du ska måla på. Fäst därefter schablonen på väggen genom att förse alla kanter med maskeringstejp. Med ett självhäftande papper går det ännu snabbare och smidigare att få upp schablonen på väggen.

Måla med schabloner

Måla

Måla försiktigt över hela schablonen med roller eller svamp beroende på storleken på schablonen. Tänk på att vara sparsam med färgen så att den inte rinner ner under schablonkanten. Rolla två gånger för bästa resultat.

Måla med schabloner

Ta bort schablonen

Dra försiktigt av schablonen medan färgen ännu inte torkat för skapa skarpa kanter. 

Måla med schabloner

Flera lager

Låt färgen torka enligt anvisningarna på färgburken, se "övermålningsbar" på burken om du ska lägga flera lager av kulörer/schabloner.  

Tips!

 

Välj rätt roller

En roller med kortare lugg ger en jämnare yta än en roller med längre lugg. Använd en rollerhylsa Matt för att få en jämn och fin yta och Perlonroller för medelgrov yta. Skölj alltid ur en roller innan första gången du ska använda den. Det gör att du undviker att ludd från rollern fastnar i färgen på väggen.

 

Måla i skavanker i efterhand

Om det saknas färg i mönstret eller om det kommit utanför kan du måla i det efteråt. Om du låter färgen på väggen torka till klibbfri innan du handmålar är det mindre risk för kladd, och du har möjlighet att vila handen mot väggen för bättre stöd.  

 

Hjälp till att skydda naturen

Häll inte ut färg eller lösningsmedel i avloppet. Inte ens om färgen är vattenspädbar. Det försvårar reningsprocessen i reningsverket. Lämna istället överbliven färg och lösningsmedel till en miljöstation i din kommun

 

Läs även vårt arbetsråd för att måla väggar inomhus >

sv
har lagts till i Sparat.
har tagits bort från sparat
har lagts till i din inköpslista.
har tagits bort från din inköpslista
Du behöver välja storlek
Du behöver välja antal
Du behöver välja en kulör