Tänk på helhetsintrycket!
Fönster, dörrar, foder, karmar, balkonger, grund, hängrännor, stuprör och snickerier. Alla delar på ett hus är lika viktiga för helhetsintrycket. Arkitekten Karin Fridell Anter delar med sig av sina bästa tips kring val av kulörer när du ska måla fönster och andra detaljer.
Att välja rätt kulör till husfasaden handlar inte bara om att välja en kulör man tycker är vacker. Lika viktigt är det att tänka på vilken stil huset har och hur omgivningen ser ut.
– Jag brukar säga att man ska lyssna på vad huset vill. Olika hus vill olika saker. Ofta är den färgsättning som huset hade från början den bästa, säger Karin Fridell Anter, arkitekt och docent med inriktning på färg och arkitektur.
Kulörer påverkar varandra och kulörval på övriga delar som dörrar, fönster, foder och andra snickerier är minst lika viktiga för helhetsintrycket som fasadkulören.
– En kulör har alltid ett syfte, även på de små detaljerna. Ofta pratar man om att dessa delar har en accentfärg. Men den blir bara en accentfärg om man väljer det. Beroende på vilket intryck du vill ha kan du välja att måla detaljerna i samma kulör som fasaden. Eller att bryta av med en tydlig kontrast.
Ett äldre hus gör sig som sagt var oftast bäst i den ursprungliga färgsättningen. Det betyder för den skull inte att du måste välja exakt samma kulörer men samma balans. Det som var ljust från början bör få vara ljust, det som var mörkt bör vara mörkt och de delar som från början hängde samman ska fortsätta göra det.
– Det kan till exempel handla om att fönsterbågen och fönsterkarmen har en kulör medan omfattningen har en andra och fasaden en tredje.
Karin tipsar vidare om att måla fram det som är värt att måla fram och vice versa. Fönster på äldre hus har ofta fina profiler som är värda att framhävas medan fönster på moderna hus kanske ska få stå tillbaka.
– Ju mer kontrast desto tydligare blir detaljerna. Vill du framhäva dina vackra fönster målar du dem i en mer accentuerande kulör, vill du tona ner dem väljer du en kulör som inte avviker så mycket från fasaden.
Vill du skapa en kontrast som inte drar blicken till sig men ändå tillför något för helheten ska du välja kulörer med samma ljushet, som gult och grått till exempel. För det är just ljushetskontrasten som får blicken att stanna upp.
– Vita fönster är ofta fint men om du målar en större yta, som en balkong, i vitt kommer den sticka ut för mycket. Här bör du istället välja en bruten vit kulör som går åt det grågula hållet. Ett tips är därför att använda en vithet för mindre ytor och en för större för ett harmoniskt intryck.
När det gäller dörrar ska du tänka på funktionen också. Har huset flera dörrar kan det vara en idé att måla huvudentrén i en tydligt avvikande kulör och låta övriga dörrar ha en kulör som mer liknar fasadens.
– Då talar man automatiskt om att den dörren är viktigast.
Även kulören på hängrännor, stuprör och grunden påverkar helhetsintrycket.
– Jag brukar säga att man inte ska använda hängrännor och stuprör som dekorationer. Ett vitt hus med gröna stuprör kan se piggt ut när det är nytt men metall är känsligt och de kommer att bli fula med tiden. Oftast är det bästa att måla in dem i fasadens eller knutens färg så de syns så lite som möjligt. När det gäller grunden ska den gärna vara något mörkare än fasaden så att den ger huset en visuell förankring ned mot marken. En bra färgsatt grund ska helst inte märkas och ska inte ha en stark färg. Om det finns källarfönster kan det vara bra att måla dem i samma kulör som grunden. Oftast sitter nämligen inte källarfönstren i linje med övriga fönster och om de sticker ut för mycket kan det skapa ett rörigt intryck.