Ett hem målat i gråa kulörer från ad.white & grey

Välj rätt grå

Kulör & Färgsättning
ad.white & grey

Upptäck kulörerna från kollektionen ad.white & grey.

Grå. Denna mångsidiga kulör som enkelt rör sig mellan det drömska, romantiskt lantliga till det råa industriella. Men hur väljer man rätt nyans? Och vad är det för skillnad mellan varma, kalla och neutrala grå?

Ett hem målat i gråa kulörer från ad.white & grey
Grått är enkelt att kombinera med andra kulörer och blir en vacker fond mot övrig inredning.

– Grått är hett nu. Jag tror att det dels hänger ihop med vår vurm för naturmaterial, dels är det ett resultat av den industriella trenden. De trenderna existerar parallellt. Betong, fårskinn, marmor och rent trä är alla populära material nu, säger Yvonne Karlsson, färgsättningsexpert på Alcro.

 

Alcro har precis lanserat kollektionen ad.white & grey, en samling vackra grå nyanser uppdelade i varma, kalla och neutrala toner. Men vad är skillnaden och hur ska man tänka när man väljer grå kulör?

 

–Vi får många frågor om hur man ska välja rätt grå. Grå kulörer påverkas mycket av omgivningen, väderstreck och resten av inredningen, fortsätter Yvonne.

Varma grå kulörer

Är du sugen på ljusgrå väggar och väljer en varm grå kulör drar den mot gult eller rött och skapar en ombonad känsla i rummet. De passar bra i mörka rum och rum i norrläge eftersom de mjukar upp ett hårt och blåtonat ljus. Väljer du en varm grå nyans på väggarna passar det bäst att inreda med andra varma material som koppar, mässing, ljusa träslag och läder.

Vardagsrum målat i kulörerna kalksten och äggskal
Varma grå mjukar upp ett hårt naturligt ljus. Vägg i Kalksten och snickerier i Äggskal.
Detaljer hemma målade i kulörerna ull och alpacka
Kombinera gärna varma grå nyanser med varma material som mässing, koppar eller läder. Väggar i Ull och Alpacka.
Sovrum där väggen är målad i Pigeon Grey och fönster i Äggskal.
Varma grå kulörer drar åt rött eller gult och skapar en ombonad känsla i rummet. Vägg i Pigeon Grey och fönster i Äggskal.

Kalla grå kulörer har en större andel blått eller grönt i sig och passar bäst i utrymmen med generöst ljusinsläpp. Komplettera gärna med andra kalla kulörer – exempelvis blått, grönt, turkost eller lila samt med kalla metaller som silver och stål, säger Yvonne.

Matsal målad i kulörerna November och Black Deco
Kalla grå kulörer passar bra i rum med ett generöst ljusinsläpp. Här samsas November med med Black Deco.
Sovrummet är målat i den kalla Cement
Den kalla Cement ger en rogivande känsla i sovrummet.
Detaljer målade i kulören Snö från ad.white&grey
Kalla grå nyanser drar åt blått eller grönt – fånga gärna upp det i inredningen. Vägg och snickerier i Snö.
Väggarna i sovrummet är målade i kulörerna Black Deco, Bly och Fjäder.
Grå väggar kan bidra med en ombonad känsla, eller utgöra en dramatisk bakgrund för konst och inredning. Väggarna är målade i Black Deco, Bly och Fjäder.

Neutrala grå är enklast att använda eftersom de inte drar åt något håll. En neutral grå fungerar fint tillsammans med både varma och kalla kulörer och material. Det passar därför bra när du vill låta övrig inredning spela huvudrollen. Tänk på att både det naturliga ljuset och annan belysning spelar in i hur kulören uppfattas.

 

– Rum i norrläge har ofta ett kallt ljus, vilken innebär att kalla nyanser förstärks och uppfattas som mer röda, blå eller lila. Ju ljusare grå, desto mer påverkas den av ljuset. Söderläge gör allt enklare, där trivs de flesta nyanser, fortsätter Yvonne.

 

Hon tycker att det finns många fördelar med att måla grått.

 

– Med en mörkare kulör känns rummet mindre men du får också en mer ombonad känsla. En mörk vägg kan bli en vacker och dramatisk bakgrund till konst, inredning och belysning. Man får ofta ett väldigt fint ljusspel. Våga prova – det är bara att måla om ifall det skulle bli fel!

Väggar, snickerier och fönster i köket är målat i Kalfjäll
Neutrala grå ger fler valmöjligheter eftersom de kombineras fint med både varma och kalla inslag i inredningen. Väggar, snickerier och fönster i Kalfjäll.
Väggarna i hemmet är målade i Himalaya, Kalfjäll och Kol. Snickerier och dörr i Kalfjäll.
Neutrala grå nyanser är lättast att matcha med övrig inredning eftersom de inte har inslag av någon annan kulör. Här är väggarna målade i Himalaya, Kalfjäll och Kol. Snickerier och dörr i Kalfjäll.
Väggpanelen är målad i Silverpil
Välj en neutral grå när du vill låta inredningen spela huvudrollen. Väggpanel i Silverpil.

STYLING: AMANDA RODRIGUEZ 

FOTO: JONAS INGERSTEDT

sv
har lagts till i Sparat.
har tagits bort från sparat
har lagts till i din inköpslista.
har tagits bort från din inköpslista
Du behöver välja storlek
Du behöver välja antal
Du behöver välja en kulör