Lacka ädelträmöbler Alcro

Lacka möbler i ädelträ

Arbetsråd - Måla utomhus

Förarbetet

 

Läs först igenom bruksanvisningen

Tålamod, noggrannhet, riktiga verktyg och ett ordentligt underarbete lägger grunden för ett lyckat resultat. Läs först noga igenom bruksanvisningen på förpackningen och följ sedan resten av arbetsråden nedan. 

Tvätta 

Tvätta med Grovrent och skölj noggrant.

 

 

Skrapa och slipa

Skrapa och slipa ned grånat trä eller väderslitet virke till trärent.

Slipa lätt med ett fingraderat sandpapper.

Börja behandla 

Ädel blank Trälack är en fyllig trälack som ger en blank yta. Den är vattenavvisande och lämplig för ädelträ som tillexempel teakdörrar och möbler. Går även att använda på liggande ytor som skyddas av tak, till exempel altaner och trätrappor.

 

Flera strykningar med mellanslipning

Stryk minst tre gånger med Ädel blank trälack.

Använd en flat lackpensel.

Var noga med att mätta ändträ i varje strykning.

Slipa lätt mellan strykningarna.

 

Tips

 

Tryckimpregnerat trä

Även tryckimpregnerat virke måste behandlas. Nytt tryckimpregnerat trä ska vara torrt innan du behandlar det. Hur lång tid det tar för virket att torka beror på väderförhållandena, men du får räkna med några veckor. Tänk på att alltid kontrollera att fuktkvoten i träet är max 16% före behandling. En fuktkvotsmätare finns hos de flesta Alcroåterförsäljare.

 

Kopparsalter, gröna kristaller, tvättar du bort med vatten och en hård borste. Trappor, altaner, räcken med mera som byggs av tryckimpregnerat virke håller betydligt längre än om du bygger med obehandlat virke. Efter bara några år börjar virke som utsätts för mycket sol och fukt spricka och bli grått och trist. Behandlar du tryckimpregnerat virke regelbundet med Träolja motverkas sprickbildningen och träet håller sig fräscht länge.

 

Måla/lacka inte när det finns risk för regn eller dagg 

Måla inte när det finns risk för regn och dagg inom 4-6 timmar efter avslutad målning.

 

Hjälp till att skydda naturen 

Häll inte ut färg eller lösningsmedel i avloppet. Inte ens om färgen är vattenburen. Det försvårar reningsprocessen i reningsverket. Lämna istället överbliven färg, lösningsmedel och verktyg indränkta med färg till en miljöstation i din kommun. Välkommen att fråga din färghandlare om råd. Om du känner dig det allra minsta osäker över hur du ska göra med förarbetet, valet av färg, verktyg etc så dra dig inte för att fråga din färghandlare om råd.

sv
har lagts till i Sparat.
har tagits bort från sparat
har lagts till i din inköpslista.
har tagits bort från din inköpslista
Du behöver välja storlek
Du behöver välja antal
Du behöver välja en kulör