Målat tak Alcro

Måla tak

Arbetsråd - Måla inomhus

Kontrollera taket

 

Om du inte säkert känner till underlaget, provtvätta först en liten yta med vatten.

- Om vattnet löser upp färgen är det troligen limfärg, vilket är en vattenlöslig färg som ofta användes fram till sextiotalet. Limfärgen är inte ommålningsbar utan måste svamptvättas ner helt med massor av vatten som får suga in i limfärgskiktet.

- Om färgen inte löses upp men smetar av sig på en torr trasa är det troligtvis kalkfärg. Denna ska inte tvättas. Borsta istället ytan noggrant tills den blir fast och damma av noga.

- Om färgen inte löses upp av vatten och inte smetar av sig på en torr trasa, damma av taket och tvätta eventuellt med Alcro Målartvätt för att avlägsna fett och smuts. Låt medlet verka i några minuter och torka sedan av ytan med en fuktigtrasa av microfiber.

borsta

Det viktiga underarbetet

 

Tidigare målade tak

2:1a Skrapa bort lös färg med en spackel och se till att underlaget är fast i ytan och fritt från stoft.

2:2a Spackla igen sprickor och ojämnheter med Alcro Hand- eller Grovspackel.

2:3a När spacklet torkat, slipa med slippapper 120–180. Spackla gärna två gånger eftersom spacklet sjunker lite när det torkar. För att spara ryggen använd gärna förlängningsskaft. 

 

Nya och omålade tak

2:1b Var noga med att skrapa och borsta stoftiga ytor som exempelvis putsade och sandgrängade tak.

2:2b Spackla igen sprickor och ojämnheter med Alcro Hand- eller Grovspackel.

2:3b När spacklet torkat, slipa med slippapper 120–180. Spackla gärna håligheter två gånger eftersom spacklet sjunker lite när det torkar.

Måla tak riktning

Börja måla

 

Starkt sugande eller smutsiga tak

Måla två gånger på starkt sugande underlag som exempelvis träfiberplattor, nya putstak och sandgrängade (sandspacklade) tak. Grunda först en gång med Grunda Grundfärg i en riktning (1) och slutstryk i andra riktningen (2) - se nedan. 

Om taket är mycket missfärgat, smutsigt eller nikotinskadat använd i stället Isolera RF som används som både grund- och täckfärg.

 

Slutstryk alltid i riktning från ljuskällan, det vill säga i riktning 2, och in i rummet. 

 

Normalt tak 

Vid normalt nedsmutsade och sugande tak räcker det med en strykning.

Rolla Harmoni Takfärg flödigt med en bred Ullon- eller Perlonroller i riktning 2. Måla hela taket utan paus för att undvika torrskarvar. Använd förlängningsskaft.

 

Kulörta tak

Om du vill måla taket i annan kulör än vitt kan du använda Pashmina Täckfärg utspädd med 5–10% vatten. Räkna med två lager täckfärg och följ i övrigt ovan instruktioner. 

Tips

 

Måla taket först

Vid reparation, ommålning eller tapetsering, börja med att måla taket så undviker du stänk på nymålade eller tapetserade ytor.

 

Dåligt underarbete avslöjar sig alltid

Defekter och skavanker kan inte döljas med färg. Ett dåligt underarbete försämrar resultat och hållbarhet avsevärt. Räkna med att lägga ned ungefär 3/4 av arbetstiden på underarbetet och resterande på själva målningsarbetet. Då är du på rätt väg mot ett lyckat slutresultat!

 

Måla utan rollertråg

Att måla flödigt är det viktigaste för en lyckad takmålning. Sober Takfärg finns i 10 litersburkar som du kan doppa rollern direkt i. Du behöver därför inte använda rollertråg och slipper därmed hälla över färg med extra spill som följd. Använder du 3 litersburkar behöver du hälla färgen i ett tråg. Se då till att du hela tiden har gott om färg i tråget.

 

Dekorer i taket

Dekorer i taken var tidigare en statussymbol som var få förunnat. Man anlitade ofta skickliga dekormålare och konstnärer för att göra vackra bårder, spegelmålningar och olika motiv. Dekorativt måleri har åter kommit på modet. Idag kan du själv skapa dekorer i taket med hjälp av Alcros tak- och väggfärger, samt skapa speglar med maskeringstejp. Det är inte svårare än att göra en dekor på en vägg, bortsett från att du får jobba uppåt.

Roller i påse

Förvaring och rengöring av verktyg 

Förvara pensel och roller i tillsluten plastpåse när du tar paus i arbetet.

 

Om du gör rent verktygen så snart som möjligt efter målningen, kan du använda dem fler gånger om du valt att använda verktyg av bra kvalitet. Var noga med att dra ur färgen ur penslar och rollers ordentligt innan du rengör dem, tex på en tidning eller golvpapp som ändå ska slängas. På så sätt hamnar minimalt med färg i våra avlopp. 

 

Häll aldrig ut färg eller lösningsmedel i avloppet. Inte ens om färgen är vattenspädbar. Det försvårar reningsprocessen i reningsverket och kan leda till försurning i vår natur. Överbliven färg och lösningsmedel ska lämnas till en miljöstation. 

 

För dig som är ute efter fler enkla tips och råd för hemmet kan vi tipsa om våra artiklar hur man målar väggar, att måla våtrum & badrum eller måla golv.

 

sv
har lagts till i Sparat.
har tagits bort från sparat
har lagts till i din inköpslista.
har tagits bort från din inköpslista
Du behöver välja storlek
Du behöver välja antal
Du behöver välja en kulör