Måla ytterdörr med Alcro

Måla din ytterdörr

Arbetsråd - Måla utomhus
Måla ytterdörr med Alcro

Måla med rätt färg från Alcro 

Att måla med rätt färg är oerhört viktigt om du vill att dörren ska se bra ut men samtidigt tåla påfrestningar från väder och vind. Alcro Bestå Fönstersystem är lättstruket och rinningssäkert. Det täcker bra och ger en väderbeständig yta som håller kulören länge. Grundoljan, grundfärgen och fönsterfärgen är vattenburen, vilket är bra både för dig som målar och för miljön. 

Under våren och sommaren är det lämpligt att måla om utomhus. Om du vill åt förändring men inte vill måla om hela huset kan det vara en bra idé att fokusera på mindre detaljer. Att måla ytterdörren i en ny färg kan få hela husets intryck att förändras. Måla ytterdörren i en kulör som antingen får dörren att smälta in i eller att sticka ut. 

Måla ytterdörr med Alcro

Underarbete

Fuska inte med förarbetet

Var noga med förarbetet så får du en hållbar och snygg målningsbehandling av snickerierna. Underarbetet är mycket viktigt för slutresultatet.

Tidigare målade dörrar

Börja med att rengöra ytterdörren. Skölj ytan med vatten och tvätta sedan med Grovrent spädd enligt rekommendation, eller Alg & Mögelfritt om det finns påväxt på ytan.  Låt ytan torka ordentligt innan du målar. Underlagets fuktkvot ska ligga under 16% innan du målar. 

Mattslipa blanka ytor och skrapa bort eventuell gammal och löst sittande färg för att få en fräsch yta att utgå ifrån.

Nytt trä 

Obehandlat trä som suttit uppe mer än 2 veckor skall tvättas och borstas med styv borste i träets längdriktning. Har gråträ bildats skall det slipas bort till friskt ljust trä. Frambragta släta ytor ruggas upp med grovt sandpapper. Vassa hörn och kanter rundas av slippapper. 

Kapändar, skarvar och knutpunkter behandlas med Grundolja Trä. Särskilt viktigt är att behandla kapändar (ändträ) för att stoppa inträngning av vatten. Överskott av grundolja torkas bort inom 5 minuter. Underlaget fuktkvot får inte överstiga 16%.

 

Industrilackade dörrar

Industrilackade ytor skall alltid tvättas och mattslipas med finkornigt slippapper.
Var noga med att skölja av ytan ordentligt. Inga sliprester får förekomma kvar på ytan.

Måla ytterdörr med Alcro

Börja måla

Måla med Bestå Fönstersystem

Om dörren sedan tidigare är obehandlad.  Se avsnitt Nytt trä.
Grundmåla alla ytor med Alcro Grundfärg. Mätta kapändar (ändträ) och småsprickor omsorgsfullt. Använd en ljusare kulör som avviker från täckfärgens, så kan du säkerställa tillräcklig färgskiktstjocklek vid färdigstrykning. Avsluta med att måla dörren två gånger med Bestå Utsikt för en halvblank dörr, eller Bestå Accent för en helmatt yta.

 

Tänk på att vädret påverkar

Bästa målningsvädret är när solen döljer sig bakom molnen. Temperaturen på ytan får inte understiga +7°C i samband med målning. Måla inte när det finns risk för regn och dagg inom det närmsta dygnet eller 1–2 timmar efter avslutad målning. Tänk på att du inte kan stänga dörren förrän den torkar helt och ju lägre temperatur desto längre torktid. 

Måla ytterdörr med Alcro

Tips!

Dåligt underarbete avslöjar sig alltid 

Var noga med förarbetet så får du en hållbar och snygg målningsbehandling av dörren. Underarbetet är mycket viktigt för att slutresultatet ska bli bra. 

Välj rätt pensel till vattenburen färg

Använd en mjuk syntetisk pensel till den vattenburna fönsterfärgen.

Hjälp till att skydda naturen 

Häll inte ut färg eller lösningsmedel i avloppet. Inte ens om färgen är vattenburen. Det försvårar reningsprocessen i reningsverket. Lämna i stället överbliven färg, lösningsmedel och verktyg indränkta med färg till en miljöstation i din kommun.

Rengöring av verktyg 

Det lönar sig alltid att använda verktyg av bra kvalitet. Om du gör ren verktygen så snart som möjligt efter målningen, kan du använda dem flera gånger. Skall du använda penslarna dagen efter, knyt om en plastpåse så torkar de inte.

 

 

Vill du börja kika på kulörer? Se våra egna utomhuskulörer här >

sv
har lagts till i Sparat.
har tagits bort från sparat
har lagts till i din inköpslista.
har tagits bort från din inköpslista
Du behöver välja storlek
Du behöver välja antal
Du behöver välja en kulör