Måla ytterdörr med Alcro

Måla din ytterdörr

Arbetsråd - Måla utomhus
Måla ytterdörr med Alcro

Måla med rätt färg från Alcro 

Att måla med rätt färg är oerhört viktigt om du vill att dörren ska se bra ut men samtidigt tåla påfrestningar från väder och vind. Alcro Bestå Fönstersystem är lättstruket och rinningssäkert. Det täcker bra och ger en väderbeständig yta som håller kulören länge. Grundoljan, grundfärgen och fönsterfärgen är vattenburen, vilket är bra både för dig som målar och för miljön. 

 

Under våren och sommaren är det lämpligt att måla om utomhus. Om du vill åt förändring men inte vill måla om hela huset kan det vara en bra idé att fokusera på mindre detaljer. Att måla ytterdörren i en ny färg kan få hela husets intryck att förändras. Måla ytterdörren i en kulör som antingen får dörren att smälta in i eller att sticka ut. 

Måla ytterdörr med Alcro

Underarbete

 

Fuska inte med förarbetet

Var noga med förarbetet så får du en hållbar och snygg målningsbehandling av snickerierna. Underarbetet är mycket viktigt för slutresultatet.

 

Tidigare målade dörrar

Börja med att rengöra ytterdörren. Skölj ytan med vatten och tvätta sedan med Grovrent spädd med vatten eller Alg & Mögelfritt. Låt ytan torka ordentligt innan du målar. Underlagets fuktkvot bör ligga under 16% innan du målar. 

Mattslipa blanka ytor och skrapa bort eventuell gammal och löst sittande färg för att få en fräsch yta att utgå ifrån.

 

Nytt trä 

När du målar på nytt trä behöver du inte tvätta. Obehandlat trä, det vill säga trä som stått obehandlat ett tag ska tvättas, borstas och eventuellt slipas för att få en jämnare yta. Tvätta på samma sätt som beskrivs ovan för tidigare målade ytor. 

 

Fabriksmålad dörr

Fabriksmålade ytor måste alltid slipas först med ett fint slippapper. Är ytan slät och i god kondition rekommenderas målning direkt med täckfärgen. 

Måla ytterdörr med Alcro

Börja måla

 

Måla med Bestå 

Om dörren sedan tidigare är obehandlad, stryk en gång med Bestå Impregneringsolja på ändträ och skarvar. Torka bort överskottsolja efter 30 minuter. Grundmåla sedan ytorna med Bestå Grundfärg för att att få ett underlag som håller täckfärgen bättre. Avsluta med att måla dörren två gånger med Bestå Utsikt för en halvblank dörr, eller Bestå Accent för en helmatt yta. 

Måla ytterdörr med Alcro

Tips!

 

Dåligt underarbete avslöjar sig alltid 

Var noga med förarbetet så får du en hållbar och snygg målningsbehandling av dörren. Underarbetet är mycket viktigt för att slutresultatet ska bli bra. 

 

Välj rätt pensel till vattenburen färg

Använd en mjuk syntetisk pensel till den vattenburna fönsterfärgen.

 

Skydda växter vid husfasaden 

Täck omkringliggande detaljer såsom räcken, trappa, blommor etc med plast för att slippa färgstänk som kan vara svårt att få bort. 

 

Hjälp till att skydda naturen 

Häll inte ut färg eller lösningsmedel i avloppet. Inte ens om färgen är vattenburen. Det försvårar reningsprocessen i reningsverket. Lämna i stället överbliven färg, lösningsmedel och verktyg indränkta med färg till en miljöstation i din kommun.

 

Rengöring av verktyg 

Det lönar sig alltid att använda verktyg av bra kvalitet. Om du gör ren verktygen så snart som möjligt efter målningen, kan du använda dem flera gånger. Skall du använda penslarna dagen efter, knyt om en plastpåse så torkar de inte.

 

Tänk på att vädret påverkar

Bästa målningsvädret är när solen döljer sig bakom molnen. För att kunna måla utomhus måste det som lägst vara 7 grader varmt under hela dygnet. Måla inte när det finns risk för regn och dagg inom det närmsta dygnet eller 1-2 timmar efter avslutad målning. Tänk på att du inte kan stänga dörren förrän den torkar helt och ju lägre temperatur desto längre torktid. 

 

Vill du börja kika på kulörer? Se våra egna utomhuskulörer här >

sv
har lagts till i Sparat.
har tagits bort från sparat
har lagts till i din inköpslista.
har tagits bort från din inköpslista
Du behöver välja storlek
Du behöver välja antal
Du behöver välja en kulör