Olja altan Alcro

Olja dina utemöbler & altan

Arbetsråd - Måla utomhus

Välj rätt träolja till altan och utemöbler

Olja ger skydd åt trall, trädäck, utemöbler och allt vad gäller trä utomhus i vått och torrt. Se till att vårda din altan och dina utemöbler inför utomhussäsongen. Trä är ett levande material som bryts ned av fukt och mikroorganismer och spricker av torka. Men om du oljar in din altan och dina utemöbler regelbundet och korrekt kan de klara sig nästan hur länge som helst.

 

Bestå Bevara

Bestå Bevara är vår främsta terrassolja med en unik formula som under rätta förutsättningar håller upp till 4 år. Oljan tränger ner i träet och ger ett effektivt skydd mot vattenupptagning, skyddar mot uttorkning och minskar risken för torrsprickor.

 

Alcro Uteplats

Alcro Uteplats är en modern vattenburen träolja för årlig behandling trätrall, tryckimpregnerat, utemöbler samt hårda träslag som teak och ek. Uteplats har mycket god förmåga att tränga in i och försegla träets porer. Behandlingen gör träet fräscht och vattenavvisande och skyddar mot uttorkning och sprickbildning.

 

Rengör altan innan olja Alcro

Det viktiga underarbetet

Borsta och tvätta

Tvätta träet med Alcro Trallrent om det är smutsigt, grått, poröst eller mörknat. Tvätta med Alcro Alg & Mögelmedel om träet är angripet av alg eller mögel. Tvätta med borste med styv borst i träets längdriktning. Skölj noga med vatten och låt ytan torka. 

Slipa altan innan olja Alcro

Slipa av eventuella träfibrer, stickor som uppkommit efter tvätt. Borsta noga bort slipdammet. Underlagets fuktkvot skall vara under 16% innan oljning. Nytt trä behöver oftast ingen förbehandling. Tryckimpregnerat trä skall stå obehandlat minst en säsong före behandling med Alcro Uteplats eller Bestå Bevara.

Olja altan Alcro

Viktigt att tänka på

Vänta med att olja trallen och utemöblerna tills lufttemperaturen är mellan +10°C ca +25°C samt att underlagets temperatur är enhetlig med omgivningens. Skulle det trots allt komma regn på den behandlade ytan närmaste dygnen, torka av med en trasa eller liknande för att undvika att vita fläckar uppstår och kan bli permanenta.

Tänk på att träoljorna innehåller linolja. 

För att undvika självantändning bör trasor läggas i vatten eller eldas upp.

 

Behandling med träolja | Alcro Uteplats & Bestå Bevara

Applicera oljan med en lämplig bred pensel eller en målardyna. Se till att oljan tränger in i träet ordentligt, den skall inte bilda en blank fernissad yta. Överskottsolja (i form av blöta partier) fördrivs mot torrare partier eller torkas bort med en trasa. Stryk oljan med jämna sammanhängande tag bräda-för-bräda för att minska risken för överlappning och ojämn kulör.

Behandla inte ytor om det förekommer risk för regn under dagen. Avsluta behandlingen 2–3 timmar innan avkylningen sker på eftermiddagen och omgivande luft kondenserar/dagg. 

Olja altan Alcro

Tips

Olja tryckimpregnerad altan?

Även tryckimpregnerat virke kan behöva behandlas. Nytt tryckimpregnerat trä skall stå obehandlat minst en säsong före behandling. Innan oljning av tryckimpregnerat skall träet tvättas och borstas med styv borste i träets längdriktning. Tänk på att efter bara något år börjar tryckimpregnerat trä som utsätts för mycket sol och fukt spricka och bli grått. Utsatta ytor kan behöva slipas ner till friskt trä innan behandling med olja genomförs.  

Kontrollera alltid att fuktkvoten i träet inte överstiger 16% före behandling.

Så mycket olja behöver du

Tillståndet träet är i avgör mängd olja som kommer att behövas, torrt och sprucket trä drar åt sig betydligt mer olja än ett trä som vårdat. Beräkna med att 1 liter olja räcker till ca 10m² trä i gott skick.

Se till att oljan tränger in i träet ordentlig. Skall inte bilda en blank fernissad yta.

 

Hjälp till att skydda naturen 

Häll inte ut färg eller lösningsmedel i avloppet. Inte ens om färgen är vattenburen. Det försvårar reningsprocessen i reningsverket. Lämna istället överbliven färg, lösningsmedel och verktyg indränkta med färg till en miljöstation i din kommun. Välkommen att fråga din färghandlare om råd. Om du känner dig det allra minsta osäker över hur du ska göra med förarbetet, valet av färg, verktyg etc. så dra dig inte för att fråga din färghandlare om råd.

Vanliga frågor

Hur ofta behövs altanen oljas?

Olja in altanen regelbundet, en gång per säsong, så klarar den sig länge från påfrestningar, sprickor och uttorkning. Trä är ett levande material som bryts ner av fukt och mikroorganismer och som spricker av torka. Bor du dessutom nära vattnet är påfrestningen från fukt extra hög. Med rätt behandling håller sig trä levande och fint längre.

 

Olja altanen på hösten eller våren? 

Att vårstäda altanen känns lockande men det är faktiskt inför vintern som en altan utan tak behöver som mest skydd. Men det viktigaste är att altanen underhålls regelbundet.

 

Vilket väder är bäst för att olja altanen?

Det mest optimala vädret för att olja in altanen är en mulen dag med ca +10-25 grader. Är det för varmt eller gassande sol riskerar oljan att torka upp långt in träet har dragit åt sig oljan. Regnigt väder är inte heller optimalt då luftfuktigheten är för hög.

 

Kan man såpa altanen istället för att använda olja? 

Att använda trallsåpa är en annan metod för att skydda en träaltan. Ytan får du en annan upplevelse än om du oljar in altanen.

 

Kan jag olja altanen silvergrå?

Hos Alcros återförsäljare kan du också få hjälp att pigmentera oljan, det går att bryta träoljan i många olika nyanser. 

 

 

sv
har lagts till i Sparat.
har tagits bort från sparat
har lagts till i din inköpslista.
har tagits bort från din inköpslista
Du behöver välja storlek
Du behöver välja antal
Du behöver välja en kulör