Olja altan Alcro

Olja dina utemöbler & altan

Arbetsråd - Måla utomhus
Rätt olja Alcro

Välj rätt träolja till altan och utemöbler

Vilken olja ska du använda på vilket träslag? Olja skyddar trall, trädäck, utemöbler och allt vad gäller trä utomhus i vått och torrt. Se till att vårda din altan och dina utemöbler inför utomhussäsongen. Trä är ett levande material som bryts ned av fukt och mikroorganismer och spricker av torka. Men om du oljar in din altan och dina utemöbler regelbundet och korrekt kan de klara sig nästan hur länge som helst.

 

Bestå Bevara

Bestå Bevara är vår allra bästa terrassolja med ett underhållsintervall på upp till 4 år. Den tränger ner i virket och ger ett effektivt skydd mot upptag av vatten, motverkar uttorkning och minskar risken för torrsprickor. 

 

Alcro Uteplats

Alcro Uteplats är en vattenburen träolja avsedd för årlig behandling av tryckimpregnerat trä, t ex trätrallar. Alcro Uteplats har väldigt god förmåga att tränga in i och försegla träets porer. Behandlingen gör träet vattenavvisande och skyddar mot uttorkning och sprickbildning.

 

Alcro Ädel Träolja 

Alcro Ädel Träolja är en olja med UV-skydd, speciellt framtagen för hårda träslag och ädelträ som t ex teak och ek. Oljan har extremt god förmåga att tränga ner i träets porer. Behandlingen gör träet fräscht och vattenavvisande och skyddar mot uttorkning och sprickbildning. Oljan är svagt bruntonad.

Rengör altan innan olja Alcro

Det viktiga underarbetet

 

Nya ytor

Nya ytor ska helst åldras före målning. Låt gärna träytan stå utan behandling en säsong.

 

Borsta 

Borsta bort löst stoft från ytan så träet är torrt och fritt från färg eller fernissa innan du börjar.

 

Tvätta med Trallrent

Trallrent tar bort och bleker nedbrutna träfiber och ger ett bra underlag för att skyddsbehandla träytan på nytt.
 

Slipa altan innan olja Alcro

Slipa

Slipa hyvlat trä som varit oskyddat en längre tid med slippapper. Borsta noga bort slipdammet. Tänk på att låta ytan torka ordentligt innan du slutbehandlar. Underlagets fuktkvot bör ligga under 16%

Olja altan Alcro

Behandling med olja

Vänta med att olja trallen och utemöblerna tills temperaturen är mellan 10 och 25 grader och risken för regn är liten. Skulle det trots allt komma regn på den behandlade ytan närmaste dygnen, torka av med en trasa eller liknande för att undvika att vita fläckar uppstår. Tänk på att träoljorna innehåller linolja. För att undvika självantändning bör trasor läggas i vatten eller eldas upp.

 

Behandling med träolja | Alcro Uteplats & Bestå Bevara

Stryk flödigt och se till att oljan tränger in ordentligt sprickor och ändträ. Oljan appliceras bäst med en flat pensel.

 

Torka bort överskottsoljan som finns kvar på ytan efter cirka 30 minuter. Var noga med att skydda den nyinoljade ytan från regn och fukt.

Olja altan Alcro

Behandling med Ädel Träolja

Nytt trä av ek, teak eller tropiska träslag bör avfettas innan behandling eller åldras en säsong utan behandling.

 

Se till att underlaget är torrt. Rör om oljan före användning och med jämna mellanrum under arbetets gång.

 

Använd en fyllig pensel, trasa eller blomspruta. Applicera oljan tills träet är mättat och inte suger mer.

 

Överskottsolja som finns kvar efter 20–30 minuter torkas bort med en trasa.

 

Om träet är mycket uttorkat är det bra att behandla en extra gång efter någon vecka.

Olja altan Alcro

Tips

 

Årligt underhåll

Tvätta med Grovrent utspädd med vatten enligt rekommendation på förpackningen. Låt torka och behandla sedan med Ädel Träolja. Obs! Använd inte Ädel Träolja till salladsskålar, skärbrädor i trä eller annat som kommer i direkt kontakt med matvaror.

 

Olja tryckimpregnerad altan?

Även tryckimpregnerat virke måste behandlas, men inte förrän det torkat. Hur lång tid det tar för virket att torka beror på väderförhållandena och om altanen ligger mestadels i solen eller i skuggan. Trä som utsätts för extra solv, regn, snö och vind torkar fortare. Oftast tar det en säsong för nytt tryckimpregnerat virke att torka. Tänk på att alltid kontrollera att fuktkvoten i träet är max 16% före behandling. En fuktkvotsmätare finns hos de flesta Alcroåterförsäljare >

Trappor, altaner, räcken med mera som byggs av tryckimpregnerat virke håller betydligt längre än om du bygger med obehandlat virke. Efter bara några år börjar virke som utsätts för mycket sol och fukt spricka och bli grått och trist. Behandlar du tryckimpregnerat virke regelbundet med Träolja motverkas sprickbildningen och träet håller sig fräscht länge.

 

Så mycket olja behöver du

När det kommer till att olja in trä utomhus beror mängden olja som krävs på vilket skick ditt trä är i eftersom det suger åt sig olika mycket olja. Väldigt torrt trä kommer att suga upp mycket mer olja än trä som inte fått torka ut lika mycket. Ändträ suger alltid lite extra. Räkna med att en liter olja räcker till 5-15 kvadratmeter trall.

 

Måla inte när det finns risk för regn och dagg

Måla inte när det finns risk för regn och dagg inom 4-6 timmar efter avslutad målning. Risk för självantändning.

 

Hjälp till att skydda naturen 

Häll inte ut färg eller lösningsmedel i avloppet. Inte ens om färgen är vattenburen. Det försvårar reningsprocessen i reningsverket. Lämna istället överbliven färg, lösningsmedel och verktyg indränkta med färg till en miljöstation i din kommun. Välkommen att fråga din färghandlare om råd. Om du känner dig det allra minsta osäker över hur du ska göra med förarbetet, valet av färg, verktyg etc. så dra dig inte för att fråga din färghandlare om råd.

 

 

sv
har lagts till i Sparat.
har tagits bort från sparat
har lagts till i din inköpslista.
har tagits bort från din inköpslista
Du behöver välja storlek
Du behöver välja antal
Du behöver välja en kulör