Gul träfasad

Att färgsätta träfasad

Experten tipsar
Färgsätt träfasad

Experten tipsar

Råd för vad som är viktigt att tänka på när du väljer färg till fasaden

Innan det är dags att måla om fasaden måste du självklart veta vilken färg du ska ha. Här får du information om olika färger, vad du ska tänka på när du färgsätter och hur du kan testa färgen innan den sitter på hela fasaden.

 

Att välja kulör till fasaden är roligt, men måste förberedas. Tänk på att dagens målningssystem är så slitstarka och vädertåliga att kulören du väljer kommer du att leva med länge.

Att tänka på gällande olika kulörer

Alcros fasadfärger är så slitstarka och vädertåliga att kulören du väljer kommer att hänga med länge. Därför är det en god idé att tänka igenom färgsättningen av ditt hus lite extra noggrant. Vad har det för uttryck och historia? Hur ser omgivningen ut med andra hus och kringliggande miljö? Och inte minst: Vilken kulör bultar ditt hjärta lite extra för?

 

Vitt 

Det kan tyckas enkelt att välja en vit kulör. Men se upp, vitt är inte alltid vitt. Ett riktigt vitt färgprov ger en onaturligt ”knallvit” fasad, nästan självlysande. För att fasaden ska uppfattas som vit ska du välje en vit färg som har en gnutta gult och grått i sig. Utan det gula, men med lite grått i sig, uppfattas den vita färgen lätt som blåaktig. 

Vitt lyfter fram huset och skapar kontrast mot omgivningen. Det framhäver även reliefer, former och skuggeffekter. 

 

Grått 

Om du vill att ditt hus ska upplevas som neutralgrått ska du välja ett färgprov med en varm grå nyans. Vill du ha det varmgrått ska du välja en ännu varmare kulör som nästan går över mot beige. Dragningen åt blått blir allra tydligast för ljusa och mellanmörka grå nyanser.

Vit träfasad
Vitmålad altan.
Alcro Bestå brutet i äggskal 101
Hus målat med Alcro Bestå brutet i Äggskal 101.

Svart 

Om ditt hus har en modern arkitektur, varför inte ge det en svart kulör? Svarta fasader har blivit alltmer efterfrågade under 2000-talet. En fråga du ska ställa dig är dock: vill jag att mitt hus ska vara kolsvart? Dels för att det kan vara svårt att få till - men också för att många av de hus vi upplever som svarta vid närmare påseende ofta är mörkgrå eller mörkbruna. Svarta hus smälter in mot en mörk bakgrund och framhäver detaljer i andra kulörer.

 

Rött 

Rött har en lång tradition som fasadfärg. Vill du anknyta till den traditionella faluröda färgen, ska du välja en röd kulör som har en dragning åt gult. Då får du en vacker fasad som inte sticker ut för mycket. Traditionella detaljer smälter in vackert när de målas i gult, grått eller och gråblått. Fasaden blir alltid mer kulört och intensiv än det lilla färgprovet. Därför kan rosa kulörer lätt bli skrikiga på hus.

För att fasaden ska bli vackert rosa bör färgprovet vara ganska dämpat och inte alltför ljust. Ibland tenderar rosa kulörer också att dra åt blått på fasader. För att undvika det bör du välja ett färgprov som drar åt gult.

Svart träfasad
Svartmålat trähus.

Grönt 

Om du väljer grönt gör du klokt i att välja en kulör som inte är för stark och som drar ganska mycket mot gult. Vill du anknyta till naturen bör det gröna provet dessutom vara ganska mörkt. Om du väljer ett prov med för lite gult i så kan huset lätt uppfattas som blågrönt. Det är stor skillnad mellan ett blågrönt hus och ett gulgrönt. För att bli vacker på fasaden ska den kännas lite smutsig på det lilla färgprovet.

 

Blått 

Att måla huset blått kräver lite extra omsorg. Dels för att blå hus traditionellt är ovanliga och blir lätt för starka på en hel fasad. Men också för att blått är en kulör som ”växer” på fasaden. Ett blågrått färgprov ger ofta en tydligt blå fasad. Vill du istället att den ska kännas blågrå ska du välja en kulör som är neutralgrå på det lilla färgprovet. 

Gult hus målat med Alcro Lök 160
Gult hus målat med Alcros kulör Lök 160.

Gult

En gul kulör bör alltid dra lite åt rött. Risken är annars att fasaden ger ett grönaktigt intryck. Se också upp med klara nyanser, eftersom gula fasadfärger lätt kan upplevas som för starka och nästan självlysande. För att få en behaglig gul nyans bör färgen upplevas som lite murrig och ”smutsig” på färgprovet. Det senare minimerar risken att färgen blir för stark i dagsljus. På gula hus är det ofta vackert att ha gulbruna, grå, mörkbruna eller rödbruna detaljer.

 

Beige och brunt

Beigefärgade hus förändras beroende på omgivning, ljus och färg på detaljer. På ett litet färgprov ser färgen ofta ganska oansenlig ut, men blir mycket vacker på fasaden. Färgområdet är någonstans mellan grått, gult, brunt och rosa. Alla beigefärgade kulörer har en dragning mot en eller flera av dessa färger. På många hus ger en mörkbrun färg lite av en sportstugekänsla och de smälter ofta bra in i skogsmiljö. 

 

Tips när du väljer kulör

Välj en kulör som är smutsigare och mörkare än du först tänkt.

Innan du bestämmer dig för vilken kulör du ska ha. Måla upp några kulörprov på en större yta för att få en känsla om hur färgen kommer uppfattas. 

När du väljer kulör, tänk på husets läge och vilken stil det har. 

 

Är du osäker på något kring ditt färgval?

Alla Alcroåterförsäljare har egna experter som hjälper dig med tips och vägledning. I butiken, via telefon eller hemma hos dig.

 

Hitta Alcro återförsäljare >

Ta hjälp av Alcro Fasadexperten >

Se alla våra utomhuskulörer >

 

 

sv
har lagts till i Sparat.
har tagits bort från sparat
har lagts till i din inköpslista.
har tagits bort från din inköpslista
Du behöver välja storlek
Du behöver välja antal
Du behöver välja en kulör