Måla staket

Måla staket

Arbetsråd - Måla utomhus
Tvätta staket måla med Alcro

Det viktiga underarbetet

Trä är ett levande material som bryts ned av fukt och mikroorganismer och spricker av torka. När du sätter upp ditt trästaket är det viktigt att du gör rätt redan från början så att du slipper ta ner staketet efter något enstaka år. Med korrekt behandling kan trä hålla sig levande och fräscht under många år. Hur ofta ett staket behöver målas om beror på underhållet och hur väderutsatt det är. Ett staket behöver vanligtvis målas om ungefär var 3-5:e år.

Tålamod, noggrannhet, riktiga verktyg och ett ordentligt underarbete lägger grunden för ett lyckat resultat. Läs först noga igenom bruksanvisningen på förpackningen och följ sedan arbetsråden nedan. Fakta om produkterna finner du i botten av arbetsrådet. 

Olja och torka staket Alcro

Staket med nya träytor

Obehandlat trä som suttit uppe mer än 2 veckor skall tvättas och borstas med styv borste i träets längdriktning. Har gråträ bildats skall det slipas bort till friskt ljust trä. Frambragta släta ytor ruggas upp med grovt sandpapper. Vassa hörn och kanter rundas av slippapper. 

Måla staket Alcro

Grundmåla staketet

Grundmåla alla ytor med Alcro Grundfärg omsorgsfullt, mätta kapändar och småsprickor. Använd en ljusare kulör som avviker från täckfärgens så att du säkerställer tillräcklig färgskikttjocklek vid färdigstrykningen. Träets fuktkvot får inte överstiga 16%. 

 

Måla staketet

Täckmåla två gånger med Bestå Utsikt för en halvblank yta eller Bestå Accent för en matt yta. Stryk kapytor och småsprickor en extra gång. Följ produkternas rekommenderad materialåtgång.
Träets fuktkvot får inte överstiga 16%. 

Gult staket målat med Alcro Fönsterfärg

Tips

Tryckimpregnerat

Även tryckimpregnerat virke kan behöva behandlas. Nytt tryckimpregnerat trä skall stå obehandlat minst en säsong innan du målar det. Innan målning av tryckimpregnerat skall träet tvättas och borstas med styv borste i träets längdriktning. Tänk på att efter bara något år börjar tryckimpregnerat trä som utsätts för mycket sol och fukt spricka och bli grått. Kontrollera att fuktkvoten i träet inte överstiger 16% före behandling.

 

När kan man måla staketet? 

Måla inte om det förekommer risk för regn under dagen. Avsluta målningen 2–3 timmar innan avkylningen sker på eftermiddagen och omgivande luften kondenserar/dagg.  Bästa målningsvädret är när solen döljer sig bakom molnen. Temperaturen på ytan får inte understiga +7°C i samband med målning.

 

Värna om naturen

Häll inte ut färg eller lösningsmedel i avloppet. Inte ens om färgen är vattenburen. Det försvårar reningsprocessen i reningsverket. Lämna istället överbliven färg, lösningsmedel och verktyg indränkta med färg till en miljöstation i din kommun.

Vitt staket målat med Alcro Fönsterfärg

Om produkterna för staketmålning

 

Grundolja Trä

Grundolja Trä är en olja som används på obehandlade kapändar, sprickor, skarvar och dyl. Hindrar vattenupptagning och skyddar mot rötsvamp och blånad över mark.

 

Alcro Grundfärg 

Grundfärg speciellt framtagen för att hindra fukt att tränga in i träet och hämmar trädämnen till genomslag. (Tanniner.) Används på trä utomhus såsom fasader, fönster, staket o dyl. 
Övermålas med Alcros produkter för trämålning.

 

Bestå Utiskt och Bestå Accent

Bestå Utsikt är en halvblank täckfärg, och Bestå Accent en helmatt täckfärg. Båda är vattenburna och anpassade för målning av trädetaljer utomhus. Tillsammans med Grundolja Trä och Alcro Grundfärg ger den en väderbeständig yta med god kulörhållning.

Klicka på produkterna nedan för att läsa mer om dem.

sv
har lagts till i Sparat.
har tagits bort från sparat
har lagts till i din inköpslista.
har tagits bort från din inköpslista
Du behöver välja storlek
Du behöver välja antal
Du behöver välja en kulör