En pensel målar med grön färg på en träfasad

Måla hållbart och ta hand om vår planet

Experten tipsar
Måla hållbart

Vi måste hjälpas åt att tänka på naturen!

Lär dig hur du bör hantera dina färgrester för att ditt skräp ska ha minimal påverkan på miljön.

Överbliven Färg

Häll inte ut färg eller lösningsmedel i avloppet. Inte ens om färgen är vattenspädbar. Det försvårar reningsprocessen i reningsverket. Lämna istället överbliven färg och lösningsmedel till en miljöstation i din kommun.

En burk med Alcro Pashmina målarfärg

Återvinning av färgrester

Flytande färgrester får inte spolas ut i avloppet. Torka noggrant bort det mesta av färgresterna från penslar och rollrar på till exempel ett tidningspapper. Har du målat med vattenburen färg kan du skölja penseln i en burk med vatten. Är man många som målar kan man ha en ”grovskölj” och en ”finskölj ”. Låt detta vatten indunsta, kvar finns då en kaka med torkad färg som kan lämnas till miljöstation. Alternativt lämnas hela burken med tvättvatten till miljöstation/ÅVC. Ska du måla under flera dagar går det bra att lägga in penslarna eller rollern i en plastpåse som sluter tätt och därigenom förhindrar torkning mellan målningstillfällena.

 

Återvinning av tomburkar

Tomma burkar ska vara väl urskrapade och lämnas till återvinningscentral. Mer information om förpackningsinsamlingen finner du på www.ftiab.se.

sv
har lagts till i Sparat.
har tagits bort från sparat
har lagts till i din inköpslista.
har tagits bort från din inköpslista
Du behöver välja storlek
Du behöver välja antal
Du behöver välja en kulör