ad.2020 kulörkarta

ad.2020

En jubileumskollektion som varar längre än trender
ad.2020

Kulörer som får hemmet att hålla.

Inför skapandet av ad.2020 lät vi vår egen kulörexpert Yvonne Karlsson blicka tillbaka på de två senaste decennierna och välja ut 20 tidlösa kulörer. Här berättar hon om sitt arbete med kollektionen, hur färg och kulör kan förändra rum och hur man får ett personligt hem som varar länge.

Vardagsrum målat i blågråa kölerna Blåstång, Fjäder och Mortel
Tänk högt. Du behöver inte begränsa dig till väggarna. Genom att måla taket i en annan kulör än vitt kan du ge rummet en helt annan karaktär. Vår extremt matta takfärg Harmoni döljer ojämnheter och ger ett professionellt slutresultat utan reflektioner.

Vilka trender ser du inom färg och kulör inför 2020?

De senaste åren har vi sett en ökad kulörglädje som en motreaktion mot det minimalistiskt vita och grå. 2020 väljer vi fortsatt kulör men från en mer dämpad färgskala. I en tid när maskintillverkade, perfekta ytor blivit tillgängliga för alla går också trenden mot att uppskatta det unika. Det mänskliga hantverket får gärna vara framträdande och vi väljer att hushålla med våra resurser istället för att köpa nytt.

Sovrum målat i jordnära kulörerna snö och chai
Sov jordnära. Mörka och jordiga toner får sovrummet att kännas mindre, men ger samtidigt en känsla av ro och trygghet.
Barnrum målat i kulören silverpil
Lektåligt. Servalac Finess för snickerier ger slitstarka ytor som är enkla att torka av för små rum med stor fantasi.

Hur valde du ut de 20 jubileumskulörerna?

Det har varit otroligt roligt att gå igenom alla tidigare kollektioner, men också väldigt svårt att välja. Underarbetet har vi bland annat tittat på vilka kulörer som var populära under den period de lanserades. Målet har varit att hitta kulörer som känns aktuella idag och samtidigt speglar sin egen tid – tidlösa helt enkelt. Exempelvis var den ljust beigea Cappuccino omåttligt efterfrågad när den kom och samtidigt ser vi att den typen av kulörer kommer tillbaka nu.

Olika kulörer ger olika intryck, vägg och snickerier målade i silverpil och fevik
Mer yta. Skapa en osynlig vägg med hjälp av kulörer och låt barnen få varsin del av utrymmet. Ett smart sätt att ge alla en egen plats och samtidigt ha nära till gemensam lek.

Hur ofta ska man måla om hemma?

Oftast handlar det inte om att man behöver måla omför att ytan är sliten. Väljer du en färg av bra kvalitet så håller den länge även om rum som exempelvis hall och kök slits mer än sovrum och vardagsrum. Däremot kan det vara en bra idé att måla om när ett rum ska få en ny funktion – när ett barnrum ska bli tonårsrum exempelvis. En ny kulör sätter helt enkelt en ny känsla på rummet. När det kommer till möbler – tänk alltid en extra gång när du vill byta ut eller slänga något. Kan det bli en ny möbel med en ny kulör?

Vägg målad i Fevik
Med nya kulörer kan du lätt förändra ett rum.
Köksinspiration
Smakfull samlingsplats. En färgstark nyans ger ett personligt och hemtrevligt rum som bjuder in till middagar som varar och ett kök som består.

Kan man verkligen se skillnad på färg av olika kvalitet?

Absolut! Det är viktigt att tänka på att det inte bara är kulören som påverkar upplevelsen av ett rum, utan också ytan på färgen. Dvs hur färgen känns, hur kulören återges och hur ytan reflekterar ljuset. På Alcro har vi arbetat under väldigt många år för att tillverka färg som både är enkel att använda, och ger perfekta ytor som håller länge. Vi arbetar kontinuerligt med att optimera de bästa råvarorna och pigmenten för att alltid ligga i framkant med våra produkter.

sv
har lagts till i Sparat.
har tagits bort från sparat
har lagts till i din inköpslista.
har tagits bort från din inköpslista
Du behöver välja storlek
Du behöver välja antal
Du behöver välja en kulör