marie olsson nylander

Måla om fönster invändigt

När det är dags att måla om dina fönster inomhus finns det några steg som hjälper dig få ett perfekt resultat.

Förarbete

Var noga med förarbetet så får du en hållbar och snygg målningsbehandling av snickerierna. Underarbetet är a och o för slutresultatet. 

Tvätta & slipa

Börja med att göra rent ytan med målartvätt. Låt medlet verka i några minuter och torka sedan av med en fuktig trasa av microfiber. Låt torka och slipa därefter lätt med sandpapper och torka bort dammet med en trasa. 

Använd först ett grövre slippapper 100–120 och fortsätt sedan med ett finare 180–200. Mattslipa även blanka målade ytor och skrapa bort eventuell löst sittande färg.

Öppna fönstret och lås det i halvläge, ta om möjligt bort beslag, gångjärn och andra detaljer.

Tejpa & grundmåla

Börja med en strykning med Servalac grundfärg och spackla vid behov småskador och spikhål med Snickerispackel. När det har torkat, slipa lätt och torka av dammet. Tejpa sedan runt hela fönsterkarmen för att skydda väggen och få raka linjer.

Måla

Måla hela fönstret med två strykningar ad.finess i valfri kulör och glanstal. Ad.finess finns i helmatt, halvblank och blank. Vilket glanstal du väljer påverkar både kulör och helhetsintryck. Börja med att måla längst in mot glaset, sedan ramen runt fönstret och till sist foder och lister. För fönsterkarm, fönsterfoder och fönsternisch kan du med fördel använda roller. Avsluta med en bred pensel. Använd en helsyntetisk pensel av hög kvalitet eller en lackfärgsroller för bästa resultat.

Utvändigt ska fönstret målas med vår fönsterfärg Bestå Utsikt för utomhusbruk.

Tips att tänka på när du målar fönster och snickerier inomhus

 

Dåligt underarbete avslöjar sig alltid 

Defekter och skavanker kan inte döljas med färg. Ett dåligt underarbete försämrar resultat och hållbarhet avsevärt. Räkna med att lägga ned ungefär tre fjärdedelar av arbetstiden på underarbetet och resterande på själva målningsarbetet. Då är du på rätt väg mot ett lyckat slutresultat.

 

Skydda mot damm 

Håll dammet borta, såväl på ytan som ska målas som på intilliggande ytor och golvet. Städa ordentligt i rummet där du ska arbeta. Speciellt viktigt innan slutstrykningen!

 

Snickerifärg "sätter sig" snabbt 

Eftersom vattenburen färg yttorkar snabbt, kan man inte släta ut/stryka i färgen på ett ställe som målades för 2–3 minuter sedan. Resultatet blir då randigt och kladdigt. Hög luftfuktighet och kall rumstemperatur gör att vattenburna färger inte sätter sig så snabbt. 

 

Måla flödigt

Men se samtidigt upp för rinningar på stående ytor. Använd en lackfärgspensel med syntetborst och släta ut/jämna till färgen samtidigt som du målar. På större, släta ytor målar du bäst med en lackfärgsroller och efterslätar direkt med en bred lackfärgspensel med helsyntetborst för bästa finish.

 

Låt färgen torka ordentligt

Var försiktig med dina målade ytor några dagar. Det tar ungefär en vecka innan slutfinishen fått sin slutliga hårdhet.

 

Hög glans framhäver skavankerna

Tänk på att eventuella ojämnheter i underlaget framträder tydligare om du målar med högblank färg.

sv
har lagts till i Sparat.
har tagits bort från sparat
har lagts till i din inköpslista.
har tagits bort från din inköpslista
Du behöver välja storlek
Du behöver välja antal
Du behöver välja en kulör