Vardagsrum Alcro

Måla på tapet

Arbetsråd - Måla inomhus
ad.stil Alcro - måla på tapet

Måla över tapeten med din favoritfärg från Alcro

Att måla på tapet för att få en ny fräsch yta behöver inte vara så svårt som du tror. Med rätt grundarbete och produkter får du en snygg finish.

 

Våra väggprodukter är snabbtorkande färger för målning inomhus på väggar av puts, betong, träfiberplattor, gipsskivor, tapeter, väv och tidigare målade ytor. Färgerna är av mycket hög kvalitet, lätta att måla med och ger en väggyta med god ljusbeständighet.

 

Vilken färg du skall välja beror på vilket rum du skall måla och vilken karaktär du vill ha på den målade ytan. Du kan läsa mer om våra väggfärger här >

 

Noggrannhet, bra verktyg och ett ordentligt underarbete lägger grunden till ett lyckat målningsresultat. 

 

Börja med att läsa igenom bruksanvisningen på färgburken och följ sedan målningsråden här nedan.

Hyvla tapetskarv Alcro

Det viktiga underarbetet

Damma av väggen och torka bort smuts. Bäst resultat av färgen får du då du har en så slät yta som möjligt att utgå ifrån. Bästa rekommendationen är således att rullspackla ytan.

 

Riv bort eller limma eventuella lösa tapetbitar och slipa, skär eller hyvla ned eventuella tapetskarvar. OBS! Slipa och spackla ej tapet-skarvar om tapeten har en ytstruktur, detta för att undvika ”släta ränder” på tapetskarvarna.

 

Måla på strukturtapet?

Strukturen på tapeten kommer att synas om du målar direkt på tapeten. Om tapeten har en ytstruktur bör du inte slipa och spackla tapet-skarvar, då kommer du få ”släta ränder” i strukturen vid tapetskarvarna. Om du vill ha en helt slät yta på väggen behöver du först bredspackla hela den strukturtapetserade väggen. 

 

Måla på tapet med skarvar

Kontrollera att tapeten sitter fast i skarvarna. Om den lossnat i skavar eller hörn men sitter bra i övrigt kan du limma hörn och skarvar där den lossnat. 

 

Måla på tapet

Grundmåla eventuellt med Spärra

Se först till att tapeten har god vidhäftning till underlaget. Är du tveksam om tapeterna sitter fast ordentligt kan de grundas med Spärra Grundfärg innan du börjar spackla för att minska risken för blåsbildning. Spärra är en matt grundfärg som lägger sig som ett spärrande lager på tapeten och minskar risken för blåsbildning och inträngning av andra vattenburna färger eller spackel. En strykning med Spärra räcker innan du bredspacklar eller målar över med vattenburen täckfärg. 

 

Spackla med Alcro

Spackla, slipa, dammsug

Spackla sprickor och tapetskarvar. När spacklet är torrt, slipa med fint slippapper 80-120. Borsta och dammsug bort allt slipdamm.

 

SPACKLA MED OMSORG

Försök att spackla en jämn och fin yta. Då behöver du inte slipa så mycket. Räkna med att spackla två gånger eftersom spacklet sjunker lite när det torkar. Till mindre ytor använder du en liten spackel, t. ex. en Japan-spackel.

 

ANVÄND SLIPKLOSS AV KORK ELLER TRÄ

Särskilt bra vid slipning av väggar och tak är en ledad slipkloss där handtaget kan förlängas.

 

BREDSPACKLA?

På större väggytor med många ojämnheter lönar det sig att bredspackla och slipa hela ytan. Läs separat arbetsråd för Spackla väggar >

 

RENGÖR FRÅN DAMMET

Borsta och dammsug bort allt slipdamm från väggar och golv. 

 

Kan man måla på tapet utan att spackla?

Det går bra att måla på tapet utan att spackla. Tapetskarvar och andra ojämnheter kommer dock att synas under färgen. 

Nästa steg; börja måla.

För instruktioner för när du ska börja maskera och måla, gå vidare till vårt arbetsråd; 

Måla väggar >

sv
har lagts till i Sparat.
har tagits bort från sparat
har lagts till i din inköpslista.
har tagits bort från din inköpslista
Du behöver välja storlek
Du behöver välja antal
Du behöver välja en kulör