En gråmålad trappa

Tre steg till snygg trappa

Experten tipsar
Måla om din trappa

Tre steg till snygg trappa.

Måla om trappan – vi listar tre enkla steg som garanterar ett bra resultat.

Södermannagatan har flyttat ut på Dalarö. När Christian Nord och hans fru som bor på Dalarö utanför Stockholm skulle måla om hallen eftersträvade de en sober känsla. När familjen flyttade till huset för drygt tio år sedan hade väggarna i hallen en laxrosa väv­tapet och trappan var trä-ren med genomskinligt lack.

– Vävtapeten åkte genast ner och allting målades vitt. Nu har vi hunnit renovera oss igenom nästan hela huset och avslutar där vi började – i hallen, berättar Christian.

En gråmålad hall med en grå ytterdörr och trappa som syns till höger

Väggarna har hunnit målas om ett antal gånger under åren och har nu även fått knopplister för att avlasta hallgarderoben, men trappan har varit oförändrad sedan allt målades vitt.

– Vi har länge varit sugna på att måla om den eftersom den tagit mycket stryk av husdjur och barn. Vi ville undvika det lantligt romantiska och istället ha en sober känsla för att knyta an till resten av huset där både golv och väggar har mörkare färgsättning, fortsätter Christian.

En gråmålad hall med knoppräcke där det hänger väskor och jackor

Christian och hans fru började titta på grå kulörer, men fann att det inte var något enkelt val.

– De var antingen alldeles för kalla eller så drog de åt det lila hållet. Grått är jättesvårt. Sedan hörde vi talas om Grandpa-kollektionen och började testa kulörer ur den, och Södermannagatan var perfekt. Det är en varmt grå kulör som passar huset utan att kännas gammaldags och mossig – och inte heller för kall och industriell i den rymliga hallen, säger Christian.

Två tredjedelar av väggarna är också målade i Södermanna­gatan och den översta delen i äggskal.

– Vi är så nöjda, den har gett hallen precis det uttryck vi var ute efter, sobert men samtidigt hemtrevligt och varmt.

Experten tipsar: 3 steg till en snygg trappa

 

1. Förarbete. 

Behandla eventuella kvistar på en trätrappa med Alcro Kvistlack innan du grundmålar. Slipa bort eventuell kåda som trängt ut och pensla Kvistlack på en torr och ren yta. Kvistlacken bör målas i två skikt eftersom den första strykningen spärrar och den andra förseglar.

En gråmålad trappa med ett olivträd på ett av trappstegen

2. Grundmåla. 

Grundmåla trappan med Alcro Panelgrund för att minska risken för att trähartser orsakar missfärgningar. Detta är särskilt viktigt om trappan ska målas i vita eller ljusa kulörer. Svårare genomslag från underlaget kan innebära att ytterligare en strykning med grundfärg behövs. Det är viktigt att se till att grundfärgen torkat ordentligt innan du målar ed täckfärgen senare. 

En gråmålad trappa med ett olivträd på ett av trappstegen

3. Måla. 

Låt grundfärgen torka i minst 16 timmar innan du målar trappan med Servalac eller Studio Golvfärg i vald kulör. Stryk jämnt och rikligt och släta ut färgen samtidigt som du målar. Stryk trappan två gånger för bästa resultat.

 

Du kan också måla trappan med Servalac Finess istället för Golvfärg - det ger extra fin ytfinish. Om du väljer att måla trappan med Servalac Finess ska du grundmåla Servalac Grund istället för Panelgrund. Annars finns risk för att färgen krackelerar då Servalac Finess är en mycket hård lack. 

TEXT, STYLING & FOTO: MARI STRENGHIELM

sv
har lagts till i Sparat.
har tagits bort från sparat
har lagts till i din inköpslista.
har tagits bort från din inköpslista
Du behöver välja storlek
Du behöver välja antal
Du behöver välja en kulör