En gråmålad trappa med ett olivträd på ett av trappstegen
Tre steg till snygg trappa
Experten tipsar
Måla din trappa

Tre steg till snygg trappa.

Måla trappan – vi listar tre enkla steg som garanterar ett bra resultat.

En gråmålad hall med en grå ytterdörr och trappa som syns till höger

1. Förarbete. 

Behandla eventuella kvistar på en trätrappa med Alcro Kvistlack innan du grundmålar. Slipa bort eventuell kåda som trängt ut och pensla Kvistlack på en torr och ren yta. Kvistlacken bör målas i två skikt eftersom den första strykningen spärrar och den andra förseglar.

En gråmålad trappa med ett olivträd på ett av trappstegen

2. Grundmåla. 

Grundmåla trappan med Alcro Panelgrund för att minska risken för att trähartser orsakar missfärgningar. Detta är särskilt viktigt om trappan ska målas i vita eller ljusa kulörer. Svårare genomslag från underlaget kan innebära att ytterligare en strykning med grundfärg behövs. Det är viktigt att se till att grundfärgen torkat ordentligt innan du målar ed täckfärgen senare. 

En gråmålad trappa med ett olivträd på ett av trappstegen
En gråmålad hall med knoppräcke där det hänger väskor och jackor

3. Måla. 

Låt grundfärgen torka i minst 16 timmar innan du målar trappan med Servalac eller Studio Golvfärg i vald kulör. Stryk jämnt och rikligt och släta ut färgen samtidigt som du målar. Stryk trappan två gånger för bästa resultat.

 

Du kan också måla trappan med Servalac Finess istället för Golvfärg - det ger extra fin ytfinish. Om du väljer att måla trappan med Servalac Finess ska du grundmåla Servalac Grund istället för Panelgrund. Annars finns risk för att färgen krackelerar då Servalac Finess är en mycket hård lack. 

TEXT, STYLING & FOTO: MARI STRENGHIELM

sv
har lagts till i Sparat.
har tagits bort från sparat
har lagts till i din inköpslista.
har tagits bort från din inköpslista
Du behöver välja storlek
Du behöver välja antal
Du behöver välja en kulör