Arbetsråd måla väggar Alcro

Måla väggar

Arbetsråd - Måla inomhus

Det viktiga underarbetet

 

Tvätta & spackla

Tvätta med Målartvätt för att avlägsna fett och smuts. Låt medlet verka i några minuter och torka sedan av ytan med en fuktig trasa av microfiber. 

 

Spackla sprickor, skarvar och ojämnheter med Alcro Handspackel. På nya väggar av skivmaterial, som till exempel spån eller gipsskivor, måste skarvarna förstärkas med pappersremsor för att målningen inte ska spricka av materialrörelser. Är ytan mycket ojämn lönar det sig att spackla hela väggen med Alcro Rullspackel.

 

Försök att spackla en jämn och fin yta. Då behöver du inte slipa så mycket. Räkna med att spackla två gånger eftersom spacklet sjunker lite när det torkar.

 

Defekter och skavanker kan ibland döljas med färg. Men ett dåligt underarbete försämrar resultat och hållbarhet avsevärt. Räkna med att lägga ned tre fjärdedelar av arbetstiden på underarbetet och resten på själva målningen. Då är du på väg mot ett lyckat slutresultat.

 

Se även separat arbetsråd för Spackling >

Arbetsråd Slipa

Slipa och dammsug

När spacklet är torrt, slipa med fint slippapper 80-120. Särskilt bra vid slipning av väggar och tak är en ledad slipkloss där handtaget kan förlängas.

 

Borsta och dammsug bort allt slipdamm. 

 

Städa och dammsug ordentligt i rummet där du ska måla.

Arbetsråd maskera

Maskera

Ytor som inte ska målas, tex dörrfoder, socklar, eluttag, fönsterkarmar mm skyddas med maskeringstejp. (Många av dessa kan naturligtvis också plockas bort innan målning.) Gör raka och fina kanter med tejpen.

 

Maskeringstejpen ska sedan tas bort direkt efter målningsarbetet. 

Börja måla

 

Måla taket först 

Vid reparation, ommålning eller tapetsering, börja med att måla taket, så undviker du stänk på nymålade ytor.

 

Grundmåla väggen med Grunda Grundfärg vid första strykningen

Måla med pensel intill dörrfoder och eldosor där du inte kommer åt med rollern. 

Använd elementroller på svåråtkomliga ytor, till exempel bakom element.

 

TEXTILVÄV (JUTEVÄV)

Väl fastlimmade vävtapeter grundas med Spärra Grundfärg.

 

OBEHANDLAD TRÄPANEL

Borsta ytan ren från stoft och damm. Om träet är åldrat tvättar du det med målartvätt. Behandla kvistar med Alcro Kvistlack. Grundmåla med Alcro Panelgrund. Normalt räcker det med en strykning, men vid svårare genomslag av t ex sot, nikotin eller vattenskador kan en extra strykning krävas. Slutstryk med Servalac Aqua eller Servalac Exklusiv i önskad glans.

 

PUTSYTOR

Skrapa och borsta ytan. Underlaget måste vara fast och fritt från stoft. Stoftiga ytskikt kan bindas genom grundning med Spärra Grundfärg.

Måla

Grundstryk därefter väggarna med en 18 cm roller. Rolla så nära kanterna som möjligt för att få samma struktur på hela ytan.

 

Välj rätt roller: En roller med kortare lugg ger en jämnare yta än en roller med längre lugg. Använd en rollerhylsa Matt för att få en jämn och fin yta och Perlonroller för medelgrov yta. Skölj alltid ur en roller första gången du ska använda den. Det gör att du undviker att ludd från rollern fastnar i färgen på väggen.

 

 

  

Förvaring och rengöring av verktyg 

Förvara pensel och roller i tillsluten plastpåse när du tar paus i arbetet.

 

Om du gör rent verktygen så snart som möjligt efter målningen, kan du använda dem fler gånger om du valt att använda verktyg av bra kvalite.. Var noga med att dra ur färgen ur penslar och rollers ordentligt innan du rengör dem, tex på en tidning eller golvpapp som ändå ska slängas. På så sätt hamnar minimalt med färg i våra avlopp. 

 

Häll aldrig ut färg eller lösningsmedel i avloppet. Inte ens om färgen är vattenspädbar. Det försvårar reningsprocessen i reningsverket och kan leda till försurning i vår natur. Överbliven färg och lösningsmedel ska lämnas till en miljöstation. 

 

 

 

 

sv
har lagts till i Sparat.
har tagits bort från sparat
har lagts till i din inköpslista.
har tagits bort från din inköpslista
Du behöver välja storlek
Du behöver välja antal
Du behöver välja en kulör