Alcro ljus

Hur ljus påverkar kulör

Visste du att det är ljuset i rummet som ger själva färgupplevelsen?
Den perfekta kulören för varje rum

Det finns flera aspekter att ta i beaktande när du ska välja kulör, till exempel ljuset i rummet. Här följer några tips för att välja den perfekta kulören, oavsett om det innebär att omfamna förutsättningarna eller kompensera med några smarta knep. 

Den upplevda kulören påverkas utöver ljus även av andra faktorer som glans och yta, samt av andra kulörer och material i kulörens omgivning. Vi rekommenderar därför alltid att provmåla kulören för att få ett perfekt slutresultat som håller över tid.

Måla rum i naturligt ljus

Ljusets kvalitet, tid på dygnet, kringliggande byggnader och till och med årstiden kan påverka hur vi uppfattar kulörer i naturligt ljus. Allt handlar om att väga in alla faktorer i det rum du målar - oavsett om det vetter mot öst, väst, norr eller söder. 

Rum i söderläge

 

Vid fint väder kan rum i söderläge vara fyllda av varmt ljus från gryning till skymning, vilket gör dem till de enklaste rummen att välja en palett för.

 

Att använda mjuka, ljusa toner på väggarna i rum med söderläge är ett bra sätt att maximera känslan av ljus och rymd. Blå toner som 731 Stratosfär eller 30 Månsten ger en lugnande känsla, medan varma neutrala toner som 020 Basic Beige ger en mer ombonad känsla. För en krispig, fräsch look oavsett väggfärg, testa en ljus eller vit kulör på snickerier.

Rum i norrläge

 

Norrläge tenderar att framhäva de kallare tonerna i en kulör, så om du använder en ljusare ton är en bra tumregel att undvika kulörer med grön eller grå bas. Gula basfärger som till exempel 848 Bellini, 2 Strå eller 794 Bete hjälper till att värma upp och sprida ljus i rummet. Om du har plats kan du även med fördel hänga upp en spegel som reflekterar ljuset ytterligare.

 

En annan taktik är att inte kämpa emot naturens krafter utan istället omfamna det svalare ljuset som kommer in i ditt norrläge med en mörkare kulör som 735 Djupet eller 717 Mortel och på så vis skapa en mysig kokongkänsla. 

Rum i västerläge

 

När du inreder rum i västerläge är det bra att tänka på när på dygnet du kommer att använda det mest. Ljuset i västerläge är svalare på morgonen och starkare på eftermiddagen.

 

I rum i västerläge är de varma tonerna i tex 017 Perfect Pink eller 28 Siden utmärkta alternativ för att få ut det mesta av det gyllene ljuset sent på eftermiddagen, medan 1 Sinnesro eller 8 Musseron ser svala ut på morgonen men balanserar det varmare ljuset senare på dagen. Härligt är även att omfamna den föränderliga naturen i dessa rum med en kamouflerande nyans som tex 8 Vattenblänk som subtilt skiftar mellan blått och grönt beroende på ljuset. 

Rum i österläge

 

Rum i österläge är motsatsen till rum i västerläge, med mest sol på morgonen och svalare, dämpat ljus på kvällen. Så återigen, det viktiga är att tänka på när du ska använda rummet.

 

Om du huvudsakligen använder rummet på eftermiddagen kan det svalare kvällsljuset med ljusa blå och gröna nyanser ge en härligt mjuk och lugnande effekt – testa 30 Månsten eller 25 Skogsstjärna. Eller använd en djup, mörk nyans som 4 Chai eller 9 Olivera för att skapa en omslutande och mysig känsla. Om du använder rummet under förmiddagen kan du få ut det mesta av morgonsolen med ljusa, pigga nyanser som 9 Sparris eller 22 Stella.

Även belysningen påverkar kulörerna i ditt rum

Precis som naturligt ljus påverkar artificiell belysning hur kulörer framträder. Olika belysningskällor har olika temperaturer och har också olika förmåga att återge kulörer korrekt. Titta även på kulören i det ljus som du tänker ha i rummet. Halogen- och glödlampor avger gult ljus, vilket får kulörer att upplevas varmare, medan kallvita glödlampor tenderar att avge ett blåare ljus, vilket ger kulören en kallare känsla. För att få en så sann bild som möjligt av din valda kulör funkar bäst en neutral vit ljuskälla. 

sv
har lagts till i Sparat.
har tagits bort från sparat
har lagts till i din inköpslista.
har tagits bort från din inköpslista
Du behöver välja storlek
Du behöver välja antal
Du behöver välja en kulör