Uterummet i fokus

I fokus: uterummet

Uteplats & Utemöbler
I fokus: uterummet

En av de tydligaste trenderna är att vi flyttar ut vardagsrummet i trädgården för att få det ännu skönare i grönskan.

 

Skribenten och trädgårdsdesignern Ulrika Grönlund tar oss med till Limhamn för att visa en trädgård där man verkligen njuter av livet utomhus.

Uterummet i fokus
Uterummet står i fokus.

Under sina år som trädgårdsdesigner, inredare och skribent har Ulrika Grönlund arbetat med både inrednings- och trädgårdsreportage för tidningar som Residence, Hus & Hem och Lantliv. Och det var när hon blev anlitad som trädgårdsdesigner som hon upptäckte att allt fler människor uttryckte en önskan om en lättskött trädgård med inbjudande sköna platser att tillbringa sin lediga tid på. Det i sin tur väckte en idé som växte sig allt starkare. Tänk att göra en bok som visar olika vardagsrum utomhus för att på så sätt inspirera till hur man själv skapar sin egen drömplats i trädgården. Resultatet blev Under bar himmel – 16 vardagsrum i trädgården som kom ut 2011 på Ica Bokförlag. Här samlas flera olika sorters trädgårdar, stora som små. Några är praktiska, formstarka och blommiga medan andra är smarta, mönsterrika och soliga. Men gemensamt för alla är att uterummet fått hedersplatsen. För få saker är mysigare än att sitta på en skyddad plats på sin egen bakgård och njuta av en bok en varm sommardag.

– Vi fokuserade på trädgårdar med inspirerande uteplatser oavsett om det var hemmasnickrade lösningar eller miljonprojekt, huvudsaken var att det skulle finnas något som sedan skulle kunna appliceras i läsarens egen trädgård, säger Ulrika.

Det var framför allt en sak som hon kom underfund med under arbetet med boken. Nämligen betydelsen av ett tak för att skapa ett härligt rum ute. Dels för att det ger en känsla av trygghet, och dels för att det är så mycket enklare att både bygga och sköta miljöer där möbler, kuddar, lyktor och lampor kan vara ute nästan hela året.

– Personligen gillar jag enkla lösningar bäst, det ska gå snabbt och inte vara för krångligt eller för kostsamt.

Hon fortsätter:
– Det roligaste jag vet är att komma till ett hem eller en trädgård som man blir totalt uppslukad av, där varje rum är som en resa. För att ett hem ska kännas intressant måste det spegla personerna som bor där. Finns det ingen själ spelar det ingen roll hur dyra designmöblerna är.

 

I en tid när vi är allt mer uppslukade av att miljöerna vi omger oss av ska vara perfekta är hennes opretentiösa inställning till inredning befriande. Men det betyder inte att Ulrika inte bryr sig om detaljer, tvärt om. Hon älskar att fixa i sin trädgård och poängterar behovet av en struktur för att skapa ett riktigt lyckat resultat.

Ulrika och hennes man Mats håller på med en omfattande ombyggnad av 20-talshuset i Limhamn där de bor tillsammans med sin son Konrad. Vilket innebär att trädgården idag mer liknar en byggarbetsplats än en plats med flera härliga uterum. Men tack vare ombyggnaden har Ulrika fått ett helt år på sig för att komma på nya lösningar på hur hon ska planera sin nya trädgård när arbetet är klart.

– Vi ville förändra huset för att få en tydlig kontakt med grönskan, tidigare var huset nästan helt stängt mot trädgården. När vi rev den ena ytterväggen blev det en hel del gammalt tegel över, det ska jag använda till att bygga gångar mellan odlingsbäddarna i grönsakslandet. I odlingsbäddarna ska jag gjuta ner gamla järngrindar där bönor och luktärtor kan klättra.

Uterummet i fokus
Fler och fler har uttryckt en önskan om en lättskött trädgård med inbjudande sköna platser att tillbringa sin lediga tid på.
Uterummet i fokus
Målat tegel ger en modern, ombonad känsla. Gränsen mellan ute och inne suddas ut allt mer.

En annan idé Ulrika har är att hon vill använda sig av buxbom för att skapa labyrinter, klippta som små häckar, där olika sommarblommor kan växa mellan de vintergröna avdelningarna.
– Det är lite inspirerat av engelska trädgårdar där man gärna jobbar med gröna växter för att göra formklippta installationer.

 

I ett annat hörn av trädgården, som klarat sig från att helt invaderas av bygget, står Ulrikas bambubuskar som bortsett från att de är vackra, är vintergröna. Dessutom är de lättskötta förutom att de kräver mycket vatten under torra perioder, berättar Ulrika.

 

Bambun bildar en vajande berså med sjösten som golv. I bersån står rottingstolar med sköna fårfällar. Här, i den gröna oasen, sitter Ulrika ofta för att läsa en bok i sällskap av en kopp kaffe. Bambun är ett bra exempel på hur man med enkla medel kan bygga ”väggar” i sin trädgård.
– För att man ska känna sig trygg och bekväm på sin uteplats är det skönt att ha något bakom ryggen där man sitter. Bambubuskarna gör ett bra jobb och så låter det så härligt när bladen rasslar i vinden.

Innan Ulrika började skriva och rita trädgårdar, jobbade hon elva år på en reklambyrå i Malmö. Hon säger att hon egentligen är bildmänniska och att skrivandet i början var en utmaning. Drivkraften bakom böckerna – förutom uterumsboken har hon skrivit tre andra böcker om inredning och trädgård – är passionen för färg och form, både inne och ute.

– Varje dag tillbringar jag minst en timme på nätet och surfar runt bland möbelauktionssajter, en fix idé är att jag måste kolla all inredning som säljs på Blocket i Skåne, varje dag ...

Miljöerna i boken hittade hon bland annat genom vänner och trädgårdsarkitekter eller helt sonika genom att knacka på i hem med fina trädgårdar.
– I det här jobbet gäller det att inte vara blyg, säger hon med ett skratt.

Det var just genom sitt eget nätverk som Ulrika hittade Susanne Lindblad och Pontus Petterssons trädgård, som finns med i den nya boken, och som vi besökte för det här reportaget.
– Susanne och jag jobbade tidigare tillsammans på reklambyrån, säger Ulrika.

Uterummet i fokus
Ulrika har en stor passion för färg och form, både inne och ute.
Uterummet i fokus
Bambun är bra när man vill göra nya rum i trädgården eftersom den är snabbväxande och vissa sorter som bisset- och sicksackbambu till och med vintergröna.

Susanne och Pontus trädgård ligger i Limhamn i Malmö. Ett av skälen till att de beslöt sig för att köpa det lilla gårdshuset från 1880-talet var att trädgården på 70 kvadrat var skyddad för insyn. Eftersom huset bara är på drygt 100 kvadratmeter ville de att den skulle fungera som ett extra rum.
– När vi flyttade in var trädgården opraktisk med en liten oval gräsmatta i mitten som inte gick att använda till någonting, berättar Pontus.

Med lite konsultation av Ulrika beslutade de sig för att lägga trädäck i nästan hela trädgården. Tvättstugan ligger i ett förrådsskjul på tomten och de ville kunna gå barfota dit, något ett trädäck möjliggjorde. Rabatterna längs kanterna ville de däremot behålla som en grön inramning. Däremot var grönskan längs planken så kompakt att de valde att ta bort två meter av rabatten och istället göra en extra sittplats i form av en bänk som omgärdas av vattenbad, ljuslyktor och några krukor. Högst på deras önskelista stod en skön plats i söderläge, stor nog för två personer – nästan som en säng – där de skulle kunna sova middag, läsa eller sola.

– Susannes pappa som är arkitekt hjälpte oss att rita en bänk i trä med öppningsbar sits som också kunde användas till vedförvarning. Men det var jag som byggde den, säger Pontus.

Av virket som blev över snickrade han en kvadratisk örtlåda på hjul som lätt kan dras fram till grillen och en rektangulär kruka som med ett högt prydnadsgräs står som en rumavdelare på den kvadratiska ytan.

Ulrika fyller i:
– Susanne och Pontus trädgård är ett fint exempel på hur man med relativt små medel kan skapa ett uterum som passar det egna behovet.

Uterummet i fokus
Ulrika har många härliga tips till ett uterum.

Ulrikas tips till ett härligt uterum:

  • För en lättskött trädgård, satsa på flera uteplatser och glöm inte att det är skönt med olika platser för sol och skugga.
  • En avskärmning, i form av en vägg eller växter, gör att uteplatsen känns mer som ett rum och fungerar samtidigt som ett praktiskt vindskydd.
  • Tak är guld värt! Du slipper den värsta fukten och kuddar och dynor kan ligga framme dygnet runt, även när det regnar.
  • Tänk på uteplatsens golv, använd gärna trä eller sten. Då behöver du inte flytta runt möbler när det är dags att klippa det gröna gräset.
  • Belysning! En rätt belyst uteplats kan lyfta hela trädgården. Anlita gärna en ljusdesigner och köp armaturer i bra kvalitet. Det lönar sig alltid i längden.

Under arbetets gång passade Pontus och Susanne även på att dra ut ström för att kunna belysa både häckar och träd. Just belysning är en annan viktig komponent för att skapa känsla och effekter i trädgården.
– En trädgård kan belysas utifrån olika aspekter. Dels kan det vara för att markera olika gångar så man inte ramlar, dels känner man sig otrygg i mörker. Men det kan också vara för att försköna och skapa vackra miljöer, säger Ulrika.

Vanligast är att vi belyser husfasader, entréer och carportar. Men för att få de riktigt magiska effekterna rekommenderar Ulrika att man ska ge sig ut i trädgården och belysa träd, buskar och eventuella dammar och skulpturer, något Pontus och Susanne tagit fasta på. Nu är det två år sedan paret förvandlade den ovala trädgården till ett ombonat uterum som de njuter av varje dag.
– Dörren står alltid öppen. Det är skönt att kunna springa ut barfota och röra sig fritt mellan kök och trädgård. Det var en del jobb, eftersom att vi gjorde allt själva, men det var det värt, säger Pontus.

 

TEXT: CATHARINA BARNARD

FOTO: ANDERS ROTH, PETER CARLSSON & CARLOS NORLÉN 

sv
har lagts till i Sparat.
har tagits bort från sparat
har lagts till i din inköpslista.
har tagits bort från din inköpslista
Du behöver välja storlek
Du behöver välja antal
Du behöver välja en kulör