Gråa nyanser

Tänk på helheten

Dörrar & Fönster
Tänk på helheten

Är det dags att måla om huset?

Tänk på att val av kulör på detaljer som balkongräcke, dörrar och fönster är minst lika viktiga för slutresultatet som fasadkulören. 


Att välja kulör till fasaden är både inspirerande och roligt. Men det handlar inte bara om att välja en kulör du tycker är vacker. Lika viktigt är det att ta hänsyn till husets stil och form. En sekelskiftesvilla med snickarglädje färgsätts i regel på ett helt annat sätt än en modern villa med rena linjer och få detaljer. Karin Fridell Anter, arkitekt och docent, tipsar om att måla fram det som är värt att måla fram och vice versa.


– Jag brukar säga att man ska lyssna på vad huset vill. Ofta är den färgsättning som huset har från början den bästa. Det betyder för den skull inte att du måste välja exakt samma kulörer men samma balans. Det som var ljust från början bör vara ljust, det som var mörkt bör vara mörkt och de delar som från början hängde samman ska fortsätta göra det, säger Karin Fridell Anter, arkitekt och docent.

Tänk på helheten
Måla om huset.

Kulörer påverkar varandra, och kulörval på övriga delar som dörrar, fönster, foder och andra snickerier är minst lika viktiga för helhetsintrycket som fasadkulören. Vill du skapa en kontrast som inte drar blicken till sig men ändå tillför något för helheten ska du välja kulörer med samma ljushet, som gult och grått till exempel. För det är just ljushetskontrasten som får blicken att stanna upp.
– Vita fönster är ofta fint men om du målar en större yta, som en balkong, i vitt kommer den sticka ut för mycket. Här bör du istället välja en bruten vit kulör som går åt det grågula hållet. Ett tips är därför att använda en renare vit färg för mindre ytor och en mera nedtonad vit för större, för ett harmoniskt intryck.

 

Att ta hänsyn till omgivningen och naturen vid kulörval är mycket viktigt. Som exempel nämner Karin de karaktäristiska grekiska vita husen med blå detaljer som är jättefina där men som i Sverige skulle sticka ut alldeles för mycket.
– Det handlar dels om omgivningen, dels om ljuset. Här i norr har vi en sol som sällan står särskilt högt, i jämförelse med Medelhavsländerna. Det gör att fasaden får mycket direkt ljus på sig vilket påverkar hur kulörerna upplevs. Sen har vi de fyra årstiderna men skiftningar i både miljö och ljus. En fasad ska vara vacker året om. Kulörerna i färgkartorna är framtagna för att klara alla dessa växlingar.


 

Måla om huset
Beroende på vilket intryck du vill ha kan du välja att måla detaljerna i samma kulör som fasaden eller att bryta av med en tydlig kontrast. Det viktigaste är att tänka på helheten och att alla kulörer har ett syfte. Höger: Blommor från Christoffers Blommor, cylindervas från Ikea, mässingfat från Svenskt Tenn, kopp och fat från Hay, blomsterdekoration i mässing från Svenskt Tenn. Foto: Andrea Turander.

Av tradition är röda, gula och vita hus vanligast i Sverige.
– Färgproverna kan se lite trista ut i kartan men det beror helt enkelt på att allt blir skarpare när det målas på större ytan. Ett brunrött prov blir exempelvis vackert rött. När det gäller gult bör provet var ”smutsigt” och dra lite åt rött för att huset inte ska upplevas skarpt och grönaktigt. Även rosa färgprover ska vara "smutsiga" och ha mycket gult i sig för att fasaden inte ska dra åt blålila eller blårosa.

Svart är ovanligt och passar i regel bäst på moderna hus med nya former.
– Just svart ställer extra höga krav på vilken typ av hus det handlar om. Det du ska tänka på är att det aldrig går att få en helt kolsvart fasad då ytan reflekterar ljus och därför gärna går åt det bruna eller grå hållet. Både för svart och brunt är det viktigt att tänka på att mörka kulörer tar bort effekten av skuggor och detaljer. Har du ett hus med mycket karaktär riskerar du att målar du bort den med mörka kulörer.

Även blått är ovanligt på svenska hus, eftersom blå pigment under större delen av historien varit exklusiva och dyra. Dessutom finns det få blå ytor i naturen.
– Därför ska du vara försiktig när det gäller blått och kanske hellre jobba med blå detaljer. Varken gröna eller blå hus får bli för skarpa då det sticker ut och skapar disharmoni. Grönt ska ha mycket gult i sig för att husen inte upplevas blågröna. Detta har vi tagit hänsyn till i färgkartorna och alla gröna passar för svenska hus.

 

Det är också bra att ta hänsyn till intilliggande hus.
– Är grannhuset gult och du också vill ha gult måste du välja extra noga så att de båda gula inte förfular varandra. Kanske är det bättre att välja något som kontrasterar helt. Oavsett vilken kulör du väljer så reflekterar den omgivningen. Ett ljusgrått eller ljusgult hus kan till exempel upplevas rosa om huset mittemot är rött.
Färger som har en tydlig karaktär påverkas inte så mycket av omgivningen, att jämföra med exempelvis beige.
– Det som är så charmigt med just beige är att det skiftar med ljus och omgivningen och ibland kan det vara svårt att säga om det är grått, beige, gult eller rosa. Men den som väljer beige ska gilla dessa skiftningar och vara medveten om dem.

Sist men inte minst: provmåla alltid en större yta på fasaden och detaljerna tillsammans.
– Målar du de olika bitarna var för sig ser du inte helheten vilket är avgörande för slutresultatet. En fördel med dagens moderna färger är att de håller både kulör och glans länge. Du behöver sällan måla om huset och det gäller därför att vara säker på att välja rätt kulör och kombinationer. De nya färgkartorna är utmärkta guider till dina val.


Val av kulörer på detaljer som staket, fönster, foder och dörrar kan förändra intrycket av huset. Fönster på äldre hus har ofta fina profiler som är värda att framhäva medan fönster på moderna hus kanske ska få stå tillbaka.
– Ju mer kontrast desto tydligare blir detaljerna. Vill du framhäva dina vackra fönster målar du dem i en mer accentuerande kulör, vill du tona ner dem väljer du en kulör som inte avviker så mycket från fasaden.

Måla helheten
Röd fasad är en av de vanligaste i Sverige sedan 1800-talet. Här hålls helheten ihop med en grå färgskala på dörr och andra detaljer. Foto: Jonas Ingerstedt.

När det gäller dörrar ska du tänka på funktionen också. Har huset flera dörrar kan det vara en idé att måla huvudentrén i en tydligt avvikande kulör och låta övriga dörrar ha en kulör som mer liknar fasadens.
– Då talar man automatiskt om att den dörren är viktigast.

Måla detaljer
Även staket, hängrännor och fönsterfoder på verkar helhetsintrycket. Produkter på altanen till höger: kruka, pall, stol, skärbräda, karaff, glas samt kopp och fat från HAY, zinkkruka, växter samt vattenspruta i mässing från Christoffers Blommor, cylindervas Ikea, marmorbord Magis, linnekudde från Merci, pläd Nordiska Galleriet, sidenkuddar från H&M Home. Foto: Andrea Turander.

Även kulören på hängrännor, stuprör och grund påverkar helhetsintrycket. Oftast är det bäst att måla in dem i fasadens eller knutens färg så de syns så lite som möjligt.
– Undvik att använda hängrännor och stuprör som dekorationer. Ett vitt hus med gröna stuprör ser piggt ut när det är nymålat men metall är känsligt och stuprören kommer att bli fula med tiden. Grunden ska gärna vara något mörkare än fasaden så att den ger huset en visuell förankring ned mot marken. En bra färgsatt grund ska helst inte märkas. Om det finns källarfönster kan det vara bra att måla dem i samma kulör som grunden. Oftast sitter nämligen inte källarfönstren i linje med övriga fönster och om de sticker ut för mycket kan det skapa ett rörigt intryck.

Karin Fridell Anter
Karin Fridell Anter är utbildad arkitekt SAR/MSA och docent med inriktning på färg och arkitektur. Hon har gett ut ett flertal böcker, deltagit i en rad olika forskningsprojekt och undervisat vid flera högskolor och universitet. I dag är hon verksam inom konsultföretaget Explicator AB.

 

TEXT: PETRA ALEXANDER

sv
har lagts till i Sparat.
har tagits bort från sparat
har lagts till i din inköpslista.
har tagits bort från din inköpslista
Du behöver välja storlek
Du behöver välja antal
Du behöver välja en kulör