Måla fönster

Måla fönster

Dörrar & Fönster
Måla fönster

Tre enkla tips!

Tänk på husets stil, omgivningen och vilka delar av huset du vill framhäva när du ska måla fönster. Vi listar tre enkla tips.

Måla fönster
Med vita fönster mot en svart fasad framhävs fönstrens form och placering på fasaden. Stege och handdukar från Tambur.

Kulören på husets fönster har stor inverkan på helhetsintrycket. Med färg kan du välja att gömma eller framhäva, följa en tradition eller stil eller bryta den.

 

Husets stil

Det första som kan vara bra att tänka på är när huset är byggt. Olika tidsperioder präglas av olika färgskalor. Huset trivs ofta bra i de kulörer som förknippas med tiden då det byggdes. För sekelskifteshus är det vanligt med fasad, fönster, dörrar och andra snickerier ton i ton. 1930-talet präglades av funkis-ideal och man skiljde på fasta och rörliga delar i fönstret. Den del som håller glaset fick en kulör och de fasta delarna i fönstret fick ofta samma kulör som fasaden. Kring 1950-talet ville man gärna förstärka fönstrets betydelse genom vita fönster och omfattningar. 1980-talet präglades av milda kontraster, som rosaaktiga fasader med grå fönster. Men visst går det att modernisera. Ta hjälp av en arkitekt, färgsättningsexpert eller färghandlare för att hitta en kulör som passar både arkitekturen och din personliga smak.
 

Måla fönster
Med ljust foder till gula fönster skapas en mjukare övergång mellan fönster- och fasadkulör. Fönster målade i Bärnsten och foder i Duva.
Måla fönster
Fönster i Äggskal och foder i Klippgrå.

Omgivningen

Hur ser omgivningen ut? Ligger huset inbäddat i grönska, ensamt på en karg klippa eller i ett område med många andra hus? Om huset ligger bland andra hus kan det vara bra att fråga sig om det finns ett gemensamt tema i färgsättningen. Har alla hus i området vita fönster kan det vara fint att följa den traditionen och istället välja att vara personlig i andra kulörval. Har huset bara naturen som granne kan det vara bra att fundera på om man vill att huset ska smälta in i grönskan eller kanske vara väl synligt från vattnet.

 

Måla fönster
Fönster i Emalj med foder i mustiga Körsbär.

Måla fönster- framhäva eller gömma?

Precis som fasadkulören kan bidra till att framhäva eller gömma huset och få det att uppfattas som mindre eller större kommer kulören på fönster och andra snickerier att bidra till hur de uppfattas. När man färgsätter snickerier ska man tänka på vilka delar man vill framhäva, och vilka delar som är bättre att tona ner. Har man välplacerade och vackra fönster och snickerier kan man få ett vackert resultat genom att framhäva dem mot fasaden med en kontrasterande kulör. Genom att låta fönstren gå ton i ton med fasaden döljer man dem istället och låter de spela en mindre roll för helhetsintrycket. Vill du skapa illusionen av större fönster? Måla fönster och fönsterfoder i samma kulör.

 

Läs mer om Alcros Fönsterfärg Bestå Utsikt här >

 

Läs mer om att måla snickerier här > 

FOTO: KLAS SJÖBERG

sv
har lagts till i Sparat.
har tagits bort från sparat
har lagts till i din inköpslista.
har tagits bort från din inköpslista
Du behöver välja storlek
Du behöver välja antal
Du behöver välja en kulör