Möt fasadexperten Jesper Blockström
Om dyra missar, smutsiga fasader och fuktskadat virke. Möt Jesper Blockström, fasadexpert och ägare av Colorama Ekerö och följ med på en grundlig fasadexperts-tur.
Vilka är de vanligaste frågorna du får som fasadexpert?
- Oftast frågar mina kunder om de måste tvätta sin fasad och om de behöver måla två gånger. De är ibland osäkra på vilken sorts färg det är på fasaden idag, och undrar om det påverkar vilken färg de ska måla med denna gång.
Alltså vilken produkt de ska måla med?
- Ja, precis och vad som behövs göras med underlaget innan du målar. Det kan bli väldigt dyra misstag om man inte har koll på underlaget. Blir det fel kanske du både behöver köpa ny färg och göra om jobbet.
Svartmögel, varför uppkommer det?
- Svartmögel kan få fäste genom att färglagret på fasaden inte är tillräckligt tjockt för att till fullo skydda det underliggande virket. Oftast uppkommer möglet på skuggsidor, där solen inte kommer åt att värma bort fukten. I de fall där svartmöglet sitter ytligt går det att tvätta av. Det är bra att tvätta fasaden med jämna mellanrum, vi ser ju hur smutsiga våra fönster är, och samma smuts sätter sig på fasaden. Just svartmögel växer i ytskiktet och förstör egentligen inte underlaget annat än utseendemässigt.
Varför får ett hus fuktskador och hur kan det undvikas?
- I många fall kan orsaken vara byggtekniskt, till exempel att panelen går ner för nära marken. Det är också viktigt att måla på ändträet längst ner på panelen, på själva kapytan. Den ytan kan annars suga upp till 20 gånger mer än övriga sidor på panelen. Suger ytan upp fukt resulterar det i att virket sväller för att sedan torka och spricka
Blåsor i färgen, varför kan det uppstå?
- Så kallade linoljeblåsor kan uppkomma i färgskikt, som från början grundbehandlats med ren linolja eller med en grundfärg förstärkt med linolja. Det är omöjligt att säga när blåsorna kommer, men ju fler och tätare färgskikt, ju större risk för blåsbildning i fasaden. Det kan även uppstå fuktblåsor om träet varit fuktigt när det målats. Värmeblåsor kan uppkomma om ytorna målas i starkt solsken. Det gäller att ha bra yttre förutsättningar när man målar utomhus!
Berätta, hur går själva processen till?
- Kunden och jag bokar en tid att träffas vid huset som ska målas. Vi går runt och tittar om det är något speciellt kunden undrar över. Sedan gör jag en inspektion, kollar vilken färg fasaden är målad med, om det finns fukt i fasaden eller på extra utsatta ställen. Jag antecknar och tar foton på sådant jag tycker är extra viktigt att få med i arbetsbeskrivningen. Detta brukar ta mellan 0,5 timma till i vissa fall där det bjuds på bullar upp till en timme. Sedan sammanställer jag allt, när jag kommit tillbaka till butiken. Kunden får sedan komma till butiken och gå igenom mitt protokoll och den arbetsbeskrivning som jag sammanställt. Vi tittar på verktyg och målningstillbehör jag tycker passar och går igenom om kunden har några övriga frågor innan de sätter igång med sin fasadmålning.
Vad skulle du säga är det bästa med att anlita en fasadexpert?
- Att du får en arbetsbeskrivning med råd om hur du steg för steg lyckas med din fasadmålning. Och det får du på hemmaplan med din fasad med den fasadens speciella förutsättningar. Huset är oftast den största investering man gör i livet och den är väl värd att vara rädd om
Text: Jill Windahl