Rosa vardagsrum

Maskera rätt

Experten tipsar
Maskera rätt

3 tips från experten

 

Vill du skapa effekt med en fondvägg, rutor eller kanske ränder? Med rätt tejp och några smarta tips maskerar du enkelt och får raka och skarpa linjer mellan kulörerna.

Rosa vardagsrum
Foto: Jonas Ingerstedt

3 steg till skarpa kanter
 

1. Välj tejp beroende på hur länge den ska sitta. En långtidstejp passar om du kommer att vänta en eller ett par dagar mellan de två strykningarna, annars räcker det med vanlig maskeringstejp. Undvik att använda alltför små tejpbitar eftersom det kan bli svårt att hålla en rak linje. Dra inte heller för hårt i tejpen så att den töjer sig.

2. Målning: Börja med att måla hela väggen med bottenfärg. Låt torka och maskera ditt mönster. Måla sedan hela väggen med bottenfärg igen, även där dekorfärgen sedan ska vara. På så sätt hindrar du dekorfärg från att läcka in. Därefter målar du dekorfärg. Använd så lite färg som möjligt, för att motverka att den rinner in under tejpen.

3. Efterarbete: Ta bort tejpen innan det andra lagret färg torkat helt. På så sätt undviker du att kanten blir ojämn när delar av den torra färgen följer med tejpen. Tänk på att vanlig väggfärg torkar snabbt. Var försiktig när du hanterar den borttagna tejpen så att den fortfarande blöta färgen inte hamnar på andra ytor.
 

 

Besök din närmaste färgfackhandel för fler tips och råd kring hur du målar med skarpa kanter. Hitta alla våra återförsäljare här > 

Rosa vardagsrum
Foto: Jonas Ingerstedt

AV: HEDVIG ANDERSSON

sv
har lagts till i Sparat.
har tagits bort från sparat
har lagts till i din inköpslista.
har tagits bort från din inköpslista
Du behöver välja storlek
Du behöver välja antal
Du behöver välja en kulör