Matcha soffan

Matcha soffan

Vardagsrum
Matcha soffan

Färgsätt vardagsrummet.

 

Många gör sig lustiga sig över att konsten ofta matchar soffan. Men om man skulle matcha hela väggen då?

Matcha soffan
Foto: Love Your Home

När färgkartan känns oändlig är det smart att utgå från något du redan har när du ska välja. En dyr möbel som inte byts ut ofta blir den perfekta utgångspunkten.

 

Bruna soffan

Den klassiska skinnsoffan i brunt läder är lika lätt att matcha som en bokhylla i trä – i princip alla kulörer gör sig bra mot den. Vill du gå ifrån de krispigt vita väggarna utan att tappa det skandinaviska uttrycket kan en grå ton, ljus eller mörk, vara lösningen. Låt den dra mot grönt så hamnar du genast i lite trendigare kvarter, och känner du dig extra modig väljer du blått. Blått och brunt är en alldeles förträfflig kombination.

Matcha soffan
Foto: West Elm

Gröna soffan

En grön soffa blir som en smaragd i vardagsrummet, och en sådan juvel vill man ju framhäva på bästa sätt. En riktigt mörk, gråsvart vägg plockar fram juveltonerna i tyget, medan en ljust blå eller turkos vägg ser till att formen på soffan verkligen kommer till sin rätt.

Matcha soffan
Foto t.v: Rue Verte, t.h: Love Your Home

Gula soffan

En guldig eller solgul soffa är ett modigt val och det modet får spilla över på väggen. En blekrosa vägg gör under för en lejongul soffa, särskilt om den har en retrokänsla. Guldiga toner gör sig också fint mot petrolblått, ljusblått och lila – perfekt för en ombonad höstig inredning.

 

Röda soffan

Här har vi en möbel som tar för sig, ingen kan missa den! Lika bra att tona ner resten så att denna diva får scenen för sig själv – en ljusgrå vägg fixar biffen. Kom ihåg att välja gråton efter soffans ”temperatur”, en kall röd kulör mot en kall grå och en varm, rödorange kulör mot en varmare grå. Vill du göra ett avtryck trots det stillsamma kulörvalet kan du måla in karmar, socklar och dörrfoder i samma grå för en modernare känsla.

Matcha soffan
Foto t.v: Sofa.com, t.h: Theroomedit.com

Blå soffan

Blått är en klassisk kulör – tänk blåvitt porslin – som matchas lika fint mot andra blå nyanser som mot kontrasterande kulörer. En varm beige, en kryddig kanelbrun, en dov skogsgrön eller varför inte en glassig rosa?

Matcha soffan
Foto: H&M Home och Jonas Ingerstedt

TEXT: MARIA SOXBO

Maria Soxbo är frilansjournalist och -redaktör inom inredning, design och mode. Hon driver inrednings- och designbloggen Husligheter.

sv
har lagts till i Sparat.
har tagits bort från sparat
har lagts till i din inköpslista.
har tagits bort från din inköpslista
Du behöver välja storlek
Du behöver välja antal
Du behöver välja en kulör