Inspireras att sätta upp en tavelvägg i vardagsrummet

6 tips – matcha kulören med konsten

Vardagsrum

Inred med konst

Med rätt kulör på väggen kan du lyfta fram ett enskilt verk eller hålla ihop flera. Färgsättningsexperten Yvonne Karlsson ger sina sex bästa tips på hur du matchar kulören med konsten.

Inspireras att sätta upp en tavelvägg i vardagsrummet, här är väggen målad i blåstång
Vill man ha ett lugnt och harmoniskt intryck väljer man en kulör som går ton i ton med den dominerande kulören i verken. På bild syns Blåstång från AD18-kollektionen. Konstverken: The Drifting Starfish 1 av Maria Bajt. Blue Curtain (Nyhamnsläge) och C and L’s home, båda av Johanna Ekström. Famous Blue Raincoat av Jeanette Getrost. Samtliga representerade av Absolut Art.

1. Inred med konst – och välj med hjärtat

– Jag tycker verkligen att man ska välja konst med hjärtat. Konsten ska leva längre än vad inredningen och väggkulören gör. Sedan kan du göra en hel del med inredningen kring din konst. Ett konstverk kan vara en bra start i en inredning, som man sedan kan bygga resten på. Om du har en tavla som du tycker mycket om, utgå från en kulör i verket och använd den på väggen och i övrig inredning.

Inspireras att sätta upp en tavelvägg i vardagsrummet, här är väggen målad i kalk
Välj en väggkulör som kontrasterar de dominerande kulörerna i verken för att lyfta fram dem. Den gröna Kalk från den nya AD18-kollektionen står i kontrast till de röda kulörerna i verken och lyfter därför fram konsten. Konstverken: Kung Fu av Rex Koo, Girls Wear Red av Carly Kuhn, Male Gaze av Jeanette Getrost, Redhead av Stef Heidhues, I saw something else (misquote) av Sean Edwards, Tourists in Vienna av Lisa Törner, Flowers in Skåne av Ruvan Wijesooriya. Samtliga representerade av Absolut Art.

2. Matcha väggen med verket

– Välj en kulör i verket och måla väggen i samma för att förstora och framhäva verket. På detta sätt ger du konstverket en hedersplats.

 

3. Låt väggen stå i kontrast till verket

– Du kan också välj att låta väggens kulör stå i kontrast till den dominerande kulören i verken eller verket. Rött och grönt är till exempel kontrasterande kulörer. En grön vägg gör att de röda konstverken får poppa.

Inspireras att sätta upp en tavelvägg i vardagsrummet, här visas två tavlor
Bird #76 (London) av Erik Berglin. Representerad av Absolut Art.
Inspireras att sätta upp en tavelvägg i vardagsrummet, här är ytan målad utanför tavelramen
Luxury Problem av Allen Grubesic. Representerad av Absolut Art.

4. Förstora ett verk med ett målat fält

– Förstora en tavla som du vill lyfta fram genom att plocka upp en kulör i verket och måla ett fält utanför ramen i samma kulör. Det färgade fältet behöver inte följa ramen utan kan gå från golv till tak eller i en asymmetrisk inramning. Att måla ett fält bakom ger verket en mer framträdande plats.

Inspireras att sätta upp en tavelvägg i vardagsrummet, här är exempel på fält målade runt tavelramen
(+/-) av Thomas Dozol, Gas Me Numb av Ali Kepenek, I Vargtimma av Danilo Stankovic. Representerade av Absolut Art.

5. Håll ihop flera verk med ett målat fält

– Samla verk som har något gemensamt på ett ställe och rama in dem genom att måla ett fält bakom. Välj en kulör som finns i samtliga verk.

Inspireras att sätta upp en tavelvägg i vardagsrummet, här är väggen målad i black deco
– De svartvita motiven blir fantastiskt fina på en svart vägg där de får ett helt annat djup än om de skulle sitta på en vitmålad vägg, säger Yvonne Karlsson. Blue Water Dots XL och Palm Trees av Ruvan Wijesooriya, I am silver and exact av Linda Hofvander.

6. Använd dämpade toner på väggen om du har mycket konst

– Väggens kulör ska inte spela huvudrollen, det ska konsten göra. Därför kan det vara bra att hålla ihop en tavelvägg med en dämpad kulör. Svarta väggar bakom svartvita tavlor ger verken ett djup.

sv
har lagts till i Sparat.
har tagits bort från sparat
har lagts till i din inköpslista.
har tagits bort från din inköpslista
Du behöver välja storlek
Du behöver välja antal
Du behöver välja en kulör