Svart träfasad

6 vackra tips med svart

Uteplats & Utemöbler
6 vackra tips med svart

Utnyttja kontrasterna mellan det svarta och det gröna.

Många är vi som drömmer om en lättskött trädgård med inbjudande platser att tillbringa vår lediga tid på. Att färgsätta plank, spaljéer eller utemöbler i svart lyfter grönskan och hjälper oss i skapandet av drömplatsen i trädgården.

Måla utomhus i en svart kulör som black deco
Måla utomhus i en svart kulör som black deco

3 sätt att lyfta grönskan

Våga måla mörkt. Välj en mörk, gärna svart, kulör till hus, altan, detaljer, spaljéer eller avdelare i trädgården. Det är ingen direkt vinst i att försöka hitta exakt samma färg till huskroppen som till resten du vill färgsätta. Snickerifärger eller en altanlasyr bör dock utgå från fasadens kulör. Färgen ska både vara vacker och skyddande. Ger du din altan och dina möbler rätt skydd kommer de att må bra säsong efter säsong. Rengör noga och behandla när det är mellan 7-25 grader i luften och liten risk för regn.

Belysning. Att ljussätta ger trädgården nya dimensioner. Först och främst är det mysigt men det är också ett effektivt sätt att lyfta fram de gröna miljöerna eller en installation. Men det finns också ett praktiskt syfte. Belysning kan markera gångar så man inte ramlar. Glöm inte altanen, framförallt om den ligger i olika nivåer.

Odla i sektioner. Svarta spaljéer, odlingsbänkar, pallkragar, krukor och andra detaljer passar väldigt bra ihop med övriga material så som sten, betong eller singel/grus. Tillsammans kan man skapa gångar och avdelningar i trädgården. Avdelarna lyfter inte bara grönskan utan gör trädgården ombonad och skapar en känsla av trygghet.

Måla utomhus i en svart kulör som black deco, detaljer på fasaden och gröna växter

Mörka kulörer passar ihop med annan markbeläggning av sten, betong, tegel eller grus. Vackra detaljer – Zinklådor och andra metaller kan målas med svart mekanlack.

Måla utemöblerna i en svart kulör
Genom att bygga väggar i trädgården skapas sköna oaser och ombonade uterum.
Kulören black deco ger en härlig kontrast till gröna växter på uteplatsen
Svartmålade spaljéer ihop med gröna växter formar färgstarka labyrinter i trädgården. Singel med svartmålade pallkragar skapar harmoni. Tillsammans ger de fina kontraster.

Utnyttja kontrasterna mellan det svarta och det gröna. Black Deco är en av Alcros alla mörka kulörer som kan brytas för utomhusmålning. Får även den gröna Lucky Green att ”poppa”.

Kulören black deco skapar en härlig oas på uteplatsen
Belysning förskönar och skapar vackra miljöer tillsammans med krukor i olika nivåer.

AV: JILL WINDAHL 

FOTO: PETER CARLSSON OCH CECILIA NORDSTRAND

sv
har lagts till i Sparat.
har tagits bort från sparat
har lagts till i din inköpslista.
har tagits bort från din inköpslista
Du behöver välja storlek
Du behöver välja antal
Du behöver välja en kulör