Sovrum

Inspiration: måla sovrum

Sovrum
Måla sovrum

Vilken färg vill du ha i ditt sovrum?

Måla dig till en bättre sömn. Journalisten och bloggaren Maria Soxbo ger tips till den som vill greppa penseln för en god nattsömn.

Inspireras av naturens färgpalett som till exempel kulörerna caramel och mussla till sovrummet
Jordnära kulörer är en palett som fortsätter att vara aktuell. Se färgkartan ad.natur med kulörer som Caramell och Mussla för inspiration. Foto: Alvhem, H&M

Bäddat i beige

Det är många som anser att beige är på väg att bli ”det nya grå”, och det ligger säkert en sanning i att vi är sugna på en lite varmare färgskala. Kanske är 2000-talets ”latteväggar” på väg tillbaka? Ett beige sovrum är behagligt att vakna upp i, och känns ljust trots att det inte är vitt.

Måla sovrummet i en mörk nyans som sotare eller grådis i sovrummet
Inspireras av mörka sovrum med Alcro-kulörer som Sotare och Grådis för inspiration. Foto: Alen Cordic/Bjurfors

Svart som natten

Ett svart sovrum? Varför inte – tanken är ju att du ska sova där, eller hur? Ett mörkt rum gör det lättare att somna, inte minst under våra ljusa sommarmånader, och är det någonstans du kan laborera med riktigt mörka kulörer är det just i sovrummet där du inte tillbringar så mycket vaken tid. Konst kommer fram på ett helt annat sätt på mörka väggar och du kommer garanterat att tycka om att inreda rummet efter ommålning.

Måla sovrummet i härliga pasteller
Ljuva härliga pasteller! Se Alcros Butelj och Jokk för inspiration. Foto: VT Wonen, Stephanie Duval

Drömmar i pastell

Egentligen är det ju inget som säger att en bård måste sitta under taket – det kan bli minst lika dekorativt att utgå från golvet. Här har man ju oftast också en sockel att leka med, och att fortsätta måla en bit upp på väggen ger en cool effekt. Lek med olika nyanser och olika breda linjer. Att låta en bård följa med en trappa upp är också ett smart knep för att ge rummet karaktär.

Måla sovrummet i starka färger, till exempel zenit och såpa
För den som gillar färgstarka kulörer finns Alcros Zenit och Såpa. Foto: SCEG Architects, Andrea Ferrari

Färgstark vila

Det pratas ofta om att blått och grönt är lugnande och därför passar bra i sovrum, till skillnad från ”sociala kulörer” som rött, orange och gult som istället piggar upp och hör hemma i sociala rum. Men alla är vi olika, och trivs man i färgstarka miljöer så sover man alldeles säkert bra i dem också. Följ din intuition och satsa på starka kulörer om det är det du vill ha, genom att bryta dina valda kulörer i svart blir de lite mer dämpade om du känner dig osäker.

AV: MARIA SOXBO

Maria Soxbo är frilansjournalist & -redaktör inom inredning, design och mode. Hon driver inrednings- och designbloggen Husligheter.

sv
har lagts till i Sparat.
har tagits bort från sparat
har lagts till i din inköpslista.
har tagits bort från din inköpslista
Du behöver välja storlek
Du behöver välja antal
Du behöver välja en kulör