Måla vintageprylarna

Måla vintageprylarna

Möbler & Inredning
Måla prylarna

Förnya dina vintagefynd.

Originalskick i all ära, men ibland är de en gång så vackra vintagefynden för slitna för att bidra till en bra helhet. Men med lite färg förvandlar du skräp till skatt – på ett stilsäkert sätt. Journalisten och bloggaren Maria Soxbo listar sina bästa tips.

Måla vintagemöbler
Foto: Alexander Waterworth Interiors.
Måla vintagemöbler
Foto: Ragnar Ómarsson / Livet hemma.

Valda delar.

Ibland har pinnstolar och böjträstolar en perfekt patina på vissa ställen, men är sönderskavda på andra. Inga problem, måla bara delar av stolen och lämna de bästa bitarna omålade. En matt färg blir sobert och elegant, en högblank färg ger en lekfull kontrast. Du kan måla alla stolar på samma sätt, till exempel lämna halva benen omålade, eller måla olika delar av varje stol.

Måla vintagemöbler
Foto: Kelly Brown.

Ton-i-ton.

Har du lyckats fynda ett gäng stolar i alla möjliga färger och former? Skapa harmoni runt matbordet med pensel och färg, antingen genom att måla alla stolar samma kulör eller att som här måla dem i olika nyanser av samma för en cool effekt. Samma trick blir extra snyggt på stapelbara pallar och stolar, eftersom de blir som en skulptur i rummet när de inte används.

Måla vintagemöbler
Foto: Frida Eklund Edman / Livet hemma.

Snygg räddning.

En snygg sideboard i teak eller valnöt är så klart finast i originalskick, men om delar av den har repats eller slitits kan man ge den en sober makeover utan att förlora originalets fina trä. Måla de delar som är skavda, till exempel alla luckor eller lådfronter, och lämna resten – eller tvärtom. Vitt, svart, beige och grått passar alltid bra, men även mörkblått matchar det varmbruna träet fint. Passa på att polera upp övriga delar när du ändå är i farten.

Måla vintagemöbler
Foto: Bloomingville / Mike Krautter.

Bärbar makeover.

Korgar, träspånslådor och äppellådor kostar ofta inte många kronor på loppis, och är ofta lite fuktskadade i botten. Lite snyggare blir de med färg, oavsett om du målar hela eller delar av den. Tänk på vad du ska ha korgen till när du väljer färg, så att den tål att användas sedan.

Måla vintagemöbler
Foto: Anthropologie.

Stilsäker rotting.

Det är en smygande trend, det här med rotting- och bambumöbler, så än är det ofta riktiga fyndpriser på loppis. Ofta har möblerna en väldigt sirlig och romantisk form, som kanske inte passar i alla hem – men med lite färg får de ett helt annat uttryck. Plocka upp en nyans ur ett mönster på en kudde eller matcha med en kulör ur en tavla på väggen och vips känns den billiga rottingmöbeln som gjord för rummet.

Måla vintagemöbler
Foto: Vtwonen.nl.

Inramat.

Sirliga träramar i varierande skick är rena dussinvaran på många loppisar, ibland får du ett konstverk ur hötorgs-genren på köpet och ibland är det bara ramen som överlevt. De fina formerna är roliga att plocka in i en stram inredning, och för att hålla stilen är det ett smart trick att måla ramarna i samma nyans som väggen. Huruvida du vill ha motiv i dem eller ej bestämmer du själv, och föreställer det något du inte riktigt gillar är det inget som hindrar att du målar över det också …

 

TEXT: MARIA SOXBO
Maria Soxbo är frilansjournalist och -redaktör inom inredning, design och mode. Maria Soxbo inspireras av personliga hem, kreativa idéer och träffsäkra färgkombinationer. Favoritknepet är att måla innerdörrar och dörrfoder i en avvikande färg.

sv
har lagts till i Sparat.
har tagits bort från sparat
har lagts till i din inköpslista.
har tagits bort från din inköpslista
Du behöver välja storlek
Du behöver välja antal
Du behöver välja en kulör