Inspiration att måla om möblerna, Stolen är målad i Natt och väggen i Sotare

Måla stolar och pallar

Möbler & Inredning
Måla stolar och pallar

Blanda blankt och matt i samma kulör och skapa subtila kontraster.

Dova dämpade kulörer i blått, grönt och grått. En målad stol runt bordet blir lätt någons favorit. Här är nio olika förslag som lyfter det lite udda.

Pallen till vänster har en sits målad i Rosé pärlemor och ben i Blackbird Blue, väggen är målad i Sotare, stolen och bakgrunden till höger är målad i Säl
Pallen till vänster har en sits målad i Rosé pärlemor och ben i Blackbird Blue. Väggen är målad i Sotare. Stolen och bakgrunden till höger är målad i Säl.

1. Glittrande pärlemor och blanka blå toner – att måla med metallic ger en vacker lyster.

 

2. Monokromt eller ton i ton? En enkel stol med anspråkslös klädsel får en tydlig karaktär med bara några få kulörer.

 

3. Mjuka former i grönt och grått ger lugn och harmoni – även åt den enklaste pallen.

 

4. Murriga mörka toner ger elegans och lyfter det blanka kalla stålet.

Bakgrunden till vänster är målad i Grådis, pallen framför i Grafit. Stolen på bilden till höger har målats med Aubergine och bakgrunden med Björnbär.
Bakgrunden till vänster är målad i Grådis, pallen i Grafit. Stolen på bilden till höger har målats med Aubergine och bakgrunden med Björnbär.
Bakgrunden till vänster är målad i Bombay och stolen i Sotare, till höger är både bakgrund och stol är målade i Old Rose
Bakgrunden till vänster är målad i Bombay och stolen i Sotare. Till höger är både bakgrund och stol är målade i Old Rose.

5. Blått är flott. Särskilt dessa dämpade blå nyanser som Sotare och Bombay.

 

6. Puder och doft av parfym. Mjuka kulörer i svag cremenyans känns vilsamt och stilrent.

 

7. Genom att blanda blankt och matt i samma kulör skapas subtila kontraster som ger det där lilla extra. Var noggrann med underlaget så får du en vacker finish.

Stolen är målad i Natt och väggen bakom i Sotare
Stolen är målad i Natt och väggen i Sotare.

3 tankar om målade stolar:

– Noggrant underarbete ger fin finish. Resultatet beror helt och hållet på hur noggrann du varit med underarbetet. Här gäller det att inte slarva. Att måla en stol eller en pall är enkelt. Är pallen eller stolen i ett dåligt skick behöver du kanske inte bara sandpappra utan även fylla igen ojämnheter med fint snickerispackel. Det tar lite längre tid men i slutändan blir resultatet fantastiskt. Tänk på att stolar som är lackade behöver slipas ner till trä-ren yta för att färgen ska fästa.

– Olika kulörer ger olika effekt. Beroende på vilken effekt du vill ha väljer du kulör. Ska stolen sticka ut eller smälta in, ska den målas i blankt eller mattaste matt. Var inte rädd för att leka med olika färgbaser som metallic, högblankt och matt. Skimmer och matt är till exempel jättefina att kombinera tillsammans. Bästa täckförmågan får du genom att måla första lagret med grundfärg.

– Färgvalet. Stolar som ska stå inomhus målar du med Alcro Servalac Finess. Färgen går att bryta i de flesta kulörer och finns också att få som Metallic. Färgen finns i blank, halvblank och helmatt yta, samt som grundfärg. Servalac ger en hård yta som håller kulören och som inte gulnar med tiden.

Vill du lära dig mer om att måla & behandla möbler? Då kan vi tipsa dig om vår artikel måla möbler & snickerier samt luta av möbler.

Både pallen och bakgrunden är målade i Alcros Nektar, på de högra bilden är bakgrunden samt stolens sits i Sotare, benen är målade i Grådis
Mjukt och monokromt. Både pallen och bakgrunden är målade i Alcros Nektar. På de högra bilden har vi målat bakgrunden samt stolens sits i Sotare, benen är målade i Grådis.

TEXT: SANDRA TROEDSON 

STYLING: AMANDA RODRIGUEZ 

FOTO: KLAS SJÖBERG

sv
har lagts till i Sparat.
har tagits bort från sparat
har lagts till i din inköpslista.
har tagits bort från din inköpslista
Du behöver välja storlek
Du behöver välja antal
Du behöver välja en kulör