Kulörer: Tak: 712 Landsort, Vägg: 718 Chianti, Stor skiva 759 Fudge, Liten skiva 9 Rooster Crest, Kub: 11 Burnt Sienna

Hur vi upplever kulörer

Kulör & Färgsättning
Kulörupplevelser

Hur vi upplever kulörer inomhus.

 

Har du kommit igång med färgsättningstankarna? Grattis! Att välja kulör för ett hem kan vara både fantastiskt och utmanande. Det viktigaste att börja med är att fundera på hur du vill att rummet ska upplevas och kännas. Det finns egentligen inga regler för vad du kan och inte kan göra. Utgå från dig själv. Vi har alltid våra egna associationer och känslomässiga kopplingar till kulörer. Därför är det du som bestämmer. Det finns inga regler.  

Vad säger forskningen om kulör?

Det har bedrivits forskning kring hur kulörer kan påverka oss människor och hur kulörer påverkar varandra sinsemellan. Men färgsättning och kulörupplevelse handlar ändå om tycke och smak i slutändan. 

 

En kulör är aldrig ensam, den förekommer alltid tillsammans med andra i någon form och det är just detta som avgör hur vi tolkar kulören. Välj kulör med omsorg. Ta dig alltid tiden att köpa hem färgprover, provmåla och se hur kulörerna förändras i takt med dagsljuset, hur kulörerna ter sig i olika väderstreck och i olika rum. Det är aldrig en bra idé att helt förlita sig på hur en kulör ser ut på en datorskärm eller på ett pappersprov i en butik.

 

En kulör påverkas av ljussättningen i rummet, dagsljus, lampor och temperaturer på ljuset. Kulörupplevelsen påverkas också av om rummet ligger i norrläge eller söderläge, om färgen är matt eller blank, om ytan är slät eller har struktur. Finns det kulörer runt omkring i möbler eller närliggande fasader? Allt detta kommer att påverka din kulörupplevelse. En kulör kan alltså uppfattas på helt olika sätt i olika rum. Kulörer i norrlägen tenderar att dra lite åt blått medan kulörer i söderläge tenderar att dra åt det gula hållet. Samtidigt tenderar kulörer att upplevas som varmare i ett rum med mycket ljusinsläpp, vilket gör att du ändå kan välja kalla toner här. Har du däremot lite ljusinsläpp kommer rummet redan att dra åt det kalla hållet, vilket gör att varma kulörer funkar bra.

 

Ja, det är en hel vetenskap och varje hem är unikt, så igen, provmåla alltid. Och gärna på mer än en vägg i rummet. Kalla nyanser kan öka på känslan av rymd, men också känslan av rummet känns svalare. Något att dra nytta av om du har ett rum i söderläge som tenderar att bli väldigt varmt.

Bild från ad.18 - Lemon Crisp
Bild från ad.18 - Lemon Crisp.

Vad händer med kulören i rummet? 

Vita nyanser ger ett luftigt intryck i ett rum. Men med det kan rummet också kännas mindre ombonat och mysigt. Vitt har ett falskt rykte att det är den enda kulören för att öka på känslan av rymd. Sanningen är att väljer du en enhetlig färgskala på väggar, golv och tak, så kommer din bostad att upplevas både lugnare och rymligare, vitt eller inte. En tumregel är dock att ljusa nyanser förstorar medan mörka kulörer förminskar.

 

En kulör uppfattas mer intensiv och mer färgstark ju större yta du målar. Målar man i väldigt klara nyanser i ett rum, så kommer väggarna reflekteras mot varandra och resultatet kan bli väldigt intensivt. Ett tips är att välja nyanser med lite sot i, dvs mer svärta. Då blir färgintensiteten inte lika hög och väggarna kan målas i en tydlig kulör utan att bli grälla.

 

Lite om beige

Beige är en bra baskulör, men det kan vara bra att känna till att beige nyanser påverkas ganska mycket av intilliggande kulörer, det kan vara från fasaden mitt emot eller den grönskande naturen utanför.

Blå och gröna nyanser

ad.18 dark wood
Blåa nyanser kan upplevas mörkare än vad den egentligen är om rummet är i norrläge, där kan blåa nyanser också få ett litet stick av lila. Många associerar blått till himmel och hav och därmed att kulören kan ge ett lugnt intryck.
Väggen är målad i 006 Havsdjup, hyllan i 009 Nocturne och elementet i 008 Juniperus.
När det kommer till grönt kan ögat uppfatta väldigt många olika nyanser och beroende på om de är varma eller kalla gröna, kan de ge helt olika intryck i ett rum. Många kopplar grönt till naturen och man brukar säga att grönt är en rofylld kulör.

Det finns ingen exakt vetenskap kring hur en viss kulör påverkar oss människor, det mesta handlar om subjektiva tolkningar och associationer. Men så långt tillbaka vi kan följa människans utveckling, kan vi se att människan alltid har värderat kulör högt. Alla historiska kulturer har haft olika relationer till kulörer och därmed finns många olika och kopplingar och betydelser. Vilken relation du har till dem är upp till dig, och vilken kulör som får just dig lugn, glad, harmonisk eller energifylld vet bara du.

AV: JILL WINDAHL

 
sv
har lagts till i Sparat.
har tagits bort från sparat
har lagts till i din inköpslista.
har tagits bort från din inköpslista
Du behöver välja storlek
Du behöver välja antal
Du behöver välja en kulör