Den perfekta vita kulören för ditt hem

Att leva i ett hem där vita kulörer utgör basen är enkelt. Det är smakfullt och lätt att kombinera med andra accentfärger. Men hur vitt är vitt egentligen – och vilken nyans ska man välja?

alcro ad.white
alcro ad.white

Anpassa dig efter rummets ljusförhållanden

I rum med indirekt ljus från norr kan neutrala vita kulörer upplevas som svala och du kan behöva välja en mer varmvit kulör för att balansera upp. Det motsatta gäller rum med mycket solljus i söderläge, där du med fördel kan välja en neutral vit. Tänk även på att golvet är en stor färgyta som reflekteras upp på dina väggar – golv som drar åt gult kan förstärka intrycket hos gula kulörer.

alcro ad.white

Måla vitt i rum med begränsat ljusinsläpp

Om du har ett mörkare rum med lite naturligt ljusinsläpp kan kalla och krispigt vita väggar se nästan smutsiga och skuggiga ut. Välj istället en varmvit färg - som kommer att se ut som en krispig vit på dina väggar även om den ser krämig ut på kulörprovet. Om du har riktigt svagt ljusinsläpp kan du till och med välja en varm grå eller greige istället för vitt – för att få ett fräscht intryck.

Måla vitt i rum med stort ljusinsläpp

Om du har ett rum med mycket dagsljus kan du med fördel välja en kallare eller neutral vit färg som absorberar en del av solljuset. Om du använder en varmvit färg i ett rum som får in starkt solljus från söder kan den kännas överdrivet vit eller till och med gulaktig.

alcro ad.white

Kalla, varma & neutrala nyanser av vitt

Det lönar sig att ta sig tiden att hitta rätt vit väggfärg. När du väljer mellan vita kulörer är en av de avgörande aspekterna att tänka på undertonen i kulören. Det finns tre huvudkategorier av vit färg: Neutral vit, kallvit och varmvit. Kallvit har blå, gröna eller grå undertoner medan varmvit, även kallad Stockholmsvit eller äggskalsvit har gula, persika eller röda undertoner.

sv
har lagts till i Sparat.
har tagits bort från sparat
har lagts till i din inköpslista.
har tagits bort från din inköpslista
Du behöver välja storlek
Du behöver välja antal
Du behöver välja en kulör