Ett målat kök i kulören garnison

Inred med grönt

Kulör & Färgsättning
Stylisten tipsar: 

Gröna kulörer är enkla att kombinera med varandra. 

Stylisten Jill Windahl älskar grönt. När hon nyligen färgsatte ett hem i södra Stockholm lät hon de grågröna kulörerna, däribland Garnison och Pluton, prägla inredningen. Här ger hon sina bästa tips kring att måla grönt.

Porträtt av Jill Windahl och en målad inredning i kulören såpa
Monokrom inredning i kulören Såpa.

Vad tycker du om med grönt?

Att jag gillar grönt tror jag beror på att jag upplever de kulörerna som lugnande. Jag tror att människan söker sig till grönt eftersom det gör något för vårt välbefinnande. Grönt är en efterfrågad kulörskala hos mina uppdragsgivare. Det är en kulör som passar i alla rum och som funkar lika bra på väggar som på snickerier och inredning. I ett av mina uppdrag hade kunden hittat en specifik grön som vi satte på kök och snickerier och sedan valde vi alla andra kulörer utifrån den.

Platsbyggd förvaring målad i kulören Garnison.
Platsbyggd förvaring målad i Garnison.

Vilken typ av gröna kulörer gillar du?

Personligen tycker jag mycket om gröngrått med lite blått i som Garnison som drar lite åt det turkosa hållet, Sommarregn som jag aldrig kan tröttna på, Såpa som är mer skogig, och Södermannagatan och Drivved.

 

Vilka kulörer passar till grönt?

Gröna kulörer är enkla att kombinera med varandra. Det är fint att matcha en mörk grön med en mild grön. Grönt är också otroligt snyggt med rosa. Jag tycker ju att det ska poppa lite så då skulle jag nog välja Landsort eller Markis, så att det inte blir blekt. Grönt är också jättefint med vitt och ljusgrått. Det är när kulörer möts som man får de härligaste effekterna.

 

Vilka material använder du när du inreder med grönt?

Jag använder gärna skinn, marmor, trä och sten. Grönt är fint med naturmaterial och linne. Vill man ha en mindre organisk känsla kan man välja metall, rost, järn och plåt. Då får man en mer industriell känsla. Materialet lyfter kulören och kulören lyfter materialet. I ett spa jag gjorde nyligen använde jag gröna material för att få in kopplingen till naturen. Till exempel med kolmårdsmarmor som skiftar i grönt, grönskiftande mosaik och kakel.

Kök i mässing och marmor med snickerier målade i Garnison
Kök i mässing och marmor med snickerier målade i Garnison.

Hur hittar man rätt kulör?

Jag brukar rekommendera att man tittar på en tavla man tycker om, omslaget på en bok, en modebild eller liknande och hittar inspiration utifrån det. Hitta den röda tråden i sådant du tycker om. Jag tycker att man ska undvika för många ytterligheter, då det kan uppfattas som spretigt. En kund hittade sin rätta gröna nyans på dörrar han såg i Gamla Stan. Du kan hitta den i trädgården, i ett mönster, en bukett, ja var som helst, du märker snart vilka kulörer du dras till.

sv
har lagts till i Sparat.
har tagits bort från sparat
har lagts till i din inköpslista.
har tagits bort från din inköpslista
Du behöver välja storlek
Du behöver välja antal
Du behöver välja en kulör