Sovrum målat i en grå kulör

Hjälp mig välja färg!

Kulör & Färgsättning
Hjälp mig välja färg!

Trendenser - Frida om sitt kulörval till sovrummet.

Ni vet hur det kan bli när man flyttar. Det är nästan alltid en flyttkartong som envisas med att förbli ouppackad, eller en list som ska skruvas upp som kommer aldrig på plats eller en ommålning som skjuts på framtiden. Men vet ni vad?! I år bestämde jag mig för att mina nyårslöften uteslutande skulle handla om att komma i ordning i vår nya hus och att vi faktiskt ska eliminera alla tillfälliga lösningar som kommit upp för att vi inte haft tid eller ork att ta itu med det sista.

Nu ska det göras, och i det paketet ingår målning av sovrumsvägg. Just därför snurrar en mängd olika färgkoder i mitt huvud just nu. Och ja, jag vet att grå väggar är hetare än hetast i år, men jag är ju ingen grå person. Jag gillar jordigare nyanser som drar mot nude-beige och när jag såg det här omslaget på magasinet Style By så klickade det direkt. Något åt det hållet får det bli. Kan ni hjälpa mig välja? Vad tycker ni? Sparv, Råg eller Mussla?

Alcro färgkarta med gråa kulöralternativ

Grått

Fördel: Mörka väggar är visserligen supertrendigt just nu, men det främsta argumentet tycker jag är att grått är ett så ett tacksamt knep att ta till för att skapa en skön känsla i ett sovrum som man ju faktiskt till största del använder för att skärma av och stänga till för en stunds återhämtning och vila. Dessutom finns det ju oändliga möjligheter till variation i det grå, genom att välja olika styrka i svärtan och de andra färgpigmenten. Grått kan ju till exempel dra åt blått, grönt, rött eller brunt. Jag tycker också att grått gifter sig väldigt fint mot trä och bryggar det grafiskt svartvita på ett skönt sätt.

Nackdel: Mörkt. Det blir ofrånkomligt väldigt mörkt och därmed förminskande att måla ett helt rum i grått. Dessutom kan det ju vara lite klurigt att välja rätt nyans som funkar både sommar som höst/vinter (då dagsljusinsläppet är tämligen begränsat).

Sovrum målat i en grå kulör

Jordtoner

Fördel: Att inreda med jordiga toner skapar en unik känsla av lugn och harmoni i ett rum som är svår att fånga med en kraftigt mörkgrå eller alldeles kritvit vägg (eftersom de senare två ju till sin natur har för avsikt att skapa kontrast mellan sig själva och sin omgivning). En jordig färg däremot tenderar istället att dämpa ner starka kontraster och binda ihop olika träslag, stilar och material. Och just i ett sovrum passar ju den effekten extra bra.

Nackdel: Det kan vara lite klurigt att hitta rätt nyans. Eftersom dagsljuset i rummet förändrar färg under dagen kommer ju även väggarna att göra det, så ett sådant färgval kanske kräver mer i termer av förberedelse och provmålning på skivor för att testa innan man skrider till verket med hela väggen.

 

Vitt 

Fördel: Rummet känns ljusare och större. Det är lätt att variera sig och man kan förändra uttrycket med enkla medel genom att byta sängkläder, överkast och kuddar.

Nackdel: Rummet kan lätt upplevas som både kallt och kalt. Vita väggar kräver mer av inredningen, av finishen och inte minst av textilier och tavlor för att rummet ska kännas ombonat.

PS. Ett tips till er som går i liknande måla om tankar är att provmåla en MDF- eller kapaskiva och ställa mot den vägg som ska målas för att känna in färgvalet. Har du inte möjlighet att kladda med färg kan ett första steg vara att testa med olika pappersark som du tejpar upp för att få en känsla åt vilket håll du vill dra det. Men det senare kanske kräver lite mer av fantasin för att du ska få känslan av hur det blir på en hel vägg eller i ett helt rum…

AV: FRIDA RAMSTEDT

sv
har lagts till i Sparat.
har tagits bort från sparat
har lagts till i din inköpslista.
har tagits bort från din inköpslista
Du behöver välja storlek
Du behöver välja antal
Du behöver välja en kulör