Smarta lösningar i ett viktigt kök.
Stiftelsen Spinalis arbetar för att ge ryggmärgsskadade ett bättre liv. Verksamhetens nya kök har fått en vacker och harmonisk färgskala med bidrag från Färgfonden.
Stiftelsen Spinalis grundades 1990 av läkaren Claes Hultling som själv bröt nacken och blev förlamad i en dykolycka 1984. I början drev stiftelsen mottagnings- och rehabiliteringsverksamhet men ägnar sig idag främst åt att stödja forskning och behandlingsutveckling.
Spinalisköket finns på Rehab Station Stockholm som bland annat ägnar sig åt rehabilitering av ryggmärgsskadade.
– Vi har ett tydligt syfte, att hjälpa personer som brutit ryggen och nacken till ett bättre liv. Det är Spinalis kärnverksamhet. Vi har inget vårdansvar utan fungerar som ett turboaggregat vid sidan om för att driva utvecklingen, berättar Cleas Hultling.
I Spinalis lokaler i Frösundavik i Solna har man nyligen kunnat inviga ett nytt kök, en mötesplats för alla som vistas i lokalerna. Här samlas både patienter och anställda. Spinalis har tidigare låtit bygga kök på andra mottagningar för ryggmärgsskadade runt om i Stockholm. Köken rymmer en rad smarta funktioner som ska förenkla livet för den som sitter i rullstol. Hög- och sänkbara skåp och diskho och induktionshäll i bordsytorna är två av dem.
– Jag har alltid värnat köket som en bra plats att samlas på. Sjysta fester slutar i ett kök, det är bra att möta försäkringskassan eller anhöriga i ett kök. Därför har jag haft en önskan om att skapa bra, coola, mysiga kök där personer känner sig otvungna och där man kan mötas och laga mat tillsammans, fortsätter Claes Hultling.
Tack vare färg från Färgfonden har det smakfullt inredda köket målats i en vacker grå kulör som skänker lugn och harmoni till lokalen. För Claes Hultling har färgen haft stor betydelse för slutresultatet.
– Färg är jätteviktigt, för det är en del av gestaltningen. Färg är någonting som de flesta personer ibland har ett lite udda förhållande till. Man vågar inte ta ut svängarna. Rubriken på det första Spinalis-köket, där väggarna var målade i kleinblå var ”blå färg kostar lika mycket som vit färg”. Och då frågade jag mig, varför måste offentliga miljöer vara så beige, så oartikulerade när det gäller färgsättningen?
Köket har fler smarta lösningar som gör det enkelt att använda för den som sitter i rullstol, exempelvis diskhoar i bordet och sänkbara köksskåp.
Han uppmanar alla att våga använda färg i större utsträckning.
– Mitt budskap från min själ är – ta ut svängarna. Hitta sätt och former för att jobba med färg som en del i gestaltningen. Sedan behöver inte färgen vara så bjärt, färg kan också vara ett mjukt, lugnt inslag i miljön, vilket den har blivit här.