Måla detaljer i köket

Måla köksluckor

Kök & Matplats
Måla köksluckor

Förändra enkelt hemma.

Budgetrenovera köket. Med pensel och färg kan du skapa en helt ny stil. Maria Soxbo guidar till snyggt målade köksluckor.

Måla om köksluckorna
Det enda som är utbytt är knopparna och glaset i vitrinskåpet. Foto: Maria Soxbo/Husligheter

Du behöver inte riva ut hela köket för att få till en förändring. En snygg kulör på luckorna och nya knoppar räcker långt. Inredningsjournalisten och bloggaren Maria Soxbo guidar.

Måla köksluckor
Detaljer hemma hos Maria Soxbo.

1. Ta av luckorna. 

Jag vet att många föredrar att låta luckorna hänga kvar, och visst är det lite mer jobb att montera ner dem först. Men så värt det. Dels är det lättare att spackla och slipa, dels är det betydligt enklare att måla utan att det rinner om ytan är liggande. Dessutom kunde jag passa på att sätta luckorna lite jämnare när jag monterade tillbaka dem.

2. Byt eventuella glasrutor

Okej, det här är överkurs, men jag gillade verkligen inte de rutmönstrade glaspartierna i IKEAs vitrindörrar. Så jag tog med just de dörrarna till en glasmästare som bytte ut dem mot vanligt klarglas. Snabbt fixat, stor skillnad! Men så klart en kostnad man kan undvika om man vill.

3. Ta bort handtag och spackla 

Om du vill piffa luckorna med nya handtag med andra mått än de gamla måste hålen spacklas. Jag använde Alcro Snickerispackel, som jag tycker funkar toppen. Jag spacklade igen hålen och slipade efter ett dygn med min Mouse från Black & Decker. (Använd en maskin – det går tio gånger så fort och blir mycket jämnare än att putsa för hand!)

4. Gör hål för nya handtagen 

För att slippa mäta, rita och göra märken på den nymålade ytan mätte jag upp var de nya handtagen skulle sitta redan i detta steg. Jag slog sedan hål med en spik, dels för att se markeringarna även efter att luckorna målats, dels för att skruven lättare skulle få fäste.

5. Häftgrunda 

Jag slipade inte hela luckorna, utan bara spacklet och eventuella andra skavanker. Sen torkade jag luckorna rena och torra, och sen målade jag dem ett varv med Alcro Häfta Grundfärg trä & metall för att färgen skulle fästa på den fabrikslackerade ytan.

Detaljer på skåpluckorna
Nya knoppar från Byggfabriken och nytt glas från en glasmästare.

6. Måla

Jag använde Servalac Exklusiv halvblank täckfärg trä & metall från Alcro i nyansen S-0500N, och det räckte med två varv nästan överallt. Att sikta på en perfekt jämn yta tror jag är ett mission impossible – då ska man istället kosta på sig att lämna in luckorna för sprutlackering. Jag tycker dock att det är rätt fint med den handmålade känslan och drog därför färgen med pensel. Har man spegeldörrar finns det en speciell ordning man målar i, som man kan läsa om här. Den funkade toppen för mig, det var relativt lätt att få jämn färg och snygga kanter på det sättet. Glöm inte att måla kanterna på stommarna om du målar köket i en annan färg än vitt, annars kommer det vita att lysa igenom mellan luckorna. Färgen jag valde är inte helmatt, vi har småbarn och ytorna måste vara hyfsat lätta att torka av. Och det blev fint ändå!

7. Skruva fast nya knopparna 

Jag investerade i mina absoluta favoritknoppar, dessa från Byggfabriken. Min tanke är att de ska kunna monteras loss och återanvändas på vårt nya kök om några år och därför känns det värt kostnaden trots att de är rätt dyra. När sista lagret färg torkat var det dags att montera dem.

8. Montera luckorna 

Jag skruvade upp luckorna igen och passade på att se till att de blev helt jämna – ojämna luckor är nog en riktig pet peeve hos mig. Klart!

AV: MARIA SOXBO

Maria Soxbo är frilansjournalist och -redaktör inom inredning, design och mode. Hon driver inrednings- och designbloggen Husligheter.

 

sv
har lagts till i Sparat.
har tagits bort från sparat
har lagts till i din inköpslista.
har tagits bort från din inköpslista
Du behöver välja storlek
Du behöver välja antal
Du behöver välja en kulör