Grått kök

Grått i köket

Kök & Matplats

Grått i köket

Att använda grått är både en enkel väg och samtidigt en utmaning. Grått passar nämligen till det mesta men det gäller att få de olika grå tonerna och nyanserna att passa ihop.

En grå vägg är aldrig bara grå utan kan ha en svagt blå, gul eller brun ton. Har man för många olika grå kulörer där nyanser och toner spretar kan totalintrycket bli rörigt. Ett tips är att välja en ljus färg som bakgrundsfärg och en mörkare färg som kommer in på möbler och detaljer. En ljus bakgrund gör dessutom att den mörkare framträder mer. På så sätt får du en bra bas att utgå från.

Måla om i köket i en grå kulör, detaljer från köket
Alcro Vit, Anis och Drivved i köket, använd förslagsvis Alcro Betong och Drivved till detaljer, som den svampade krukan.

Köp små provburkar och måla upp färgerna på en bit papp eller en träskiva innan, så du ser att tonerna blir bra tillsammans. Kolla av i både dagsljus och på kvällen när du har lamporna tända.

Måla om i köket i en grå kulör, detaljer från köket
Grå är en kulör som finns i ett otal brytningar, varma och kalla och med olika mättnad.

I vårt kök har vi använt oss av ljust grått tillsammans med en mörk svartgrå färg på köksenheterna. Tillsammans med den rostfria diskbänken blir det tre olika grå nyanser som funkar fint tillsammans. Ovanför diskbänken har vi målat med en vit färg med lite högre glansfaktor som är lätt att torka av.

 

Den svartgrå kulören har länge varit en av mina favoriter. Den har hamnat lite varstans i hemmet, som exempelvis på skjutdörren in till barnens rum. Krukan har en lite flammig blågrå ton – en liknande kan du få genom att svampa på Alcros färg Betong, låt torka och dutta sen på lite av färgen Drivved.

AV: SUSANN LARSSON

Susann Larsson jobbar som inredare och frilansande skribent. Hon skriver om inredning, design och trender men också en del om trädgård och resor. På Purple Area hittar du hennes egen stil som är ren och enkel i en naturlig färgskala.

sv
har lagts till i Sparat.
har tagits bort från sparat
har lagts till i din inköpslista.
har tagits bort från din inköpslista
Du behöver välja storlek
Du behöver välja antal
Du behöver välja en kulör