Rutigt golv

Rutiga golv

Golv
Rutiga golv

Skapa nya dimensioner i rummet.

Med små medel kan ett målat golv förändra ett helt rum på ett fantastiskt sätt. Inte minst om man väljer att måla golvet rutigt. Bloggaren och stylisten Åsa Myrberg fick en helt ny dimension i hallen.

Rutiga golv
Åsa Myrberg bloggar för Sköna Hem och målade golvets mörka rutor och väggarna med Alcro Grön granit, den ljusa basen med Alcro Porslin och listen under tapeten i Alcro City duck.

Golvet är bland det viktigaste vi har i våra hem och är minst lika avgörande för helheten som väggar och tak. Genom att måla golvet kan du påverka hur rummet uppfattas. Det kan antingen kännas bredare, längre eller bara större!

 

Rutiga golv är särskilt populära just nu, inte minst i kök och hall. Men för att få ett perfekt resultat när du målar golvet rutigt krävs noggrannhet och planering.
– Den första frågan du bör ställa dig är vilket underlag golvet har: betong eller trä? Sen är rengöringen A och O, det krävs en mycket noggrann rengöring. Är golvet lackat är det viktigt att mattslipa golvet för att rugga upp ytan och få färgen att fastna, säger Börje Ekeberg, målare på Timblads Måleri i Stockholm.

 

Nästa steg är att välja vilka kulörer golvets rutor ska ha. Allra vanligast är att man väljer vitt som grundfärg eller bottenkulör. Måla då hela golvet i grundfärgen. När färgen sedan har torkat börjar tejparbetet. Här kan du välja mellan ett diagonalt eller rakt rutmönster.
– Linjedragningen är det svåraste momentet. Går du på fri hand kan du göra om det på en gång. Mät upp hur stora rutor du vill ha, tejpa och måla sedan varannan rad. För att få snygga kanter är det viktigt att spärra dem. Det gör du genom att måla med grundfärgen på tejpens kanter och låta det torka. På det sättet hindrar du den mörkare accentfärgen att krypa under tejpen och skapa ojämna kanter, säger Börje.

Ta bort tejpen, låt de första rutorna torka och tejpa sedan upp efter samma blyertslinjer igen och måla de rutor som återstår. Med målade golv kan rummen få nytt liv.


Tre tips:
1. Rengör ordentligt.
2. Dra räta linjer.
3. Spärra innan du målar accentfärgen.


TEXT: ANDREAS BJÖRKMAN 

STYLING & FOTO: ÅSA MYRBERG

sv
har lagts till i Sparat.
har tagits bort från sparat
har lagts till i din inköpslista.
har tagits bort från din inköpslista
Du behöver välja storlek
Du behöver välja antal
Du behöver välja en kulör