Grå golv

Grå golv

Golv
Gråa golv

Framhäv inredningen hemma.

Golven går helt i gråa nyanser med inspiration från naturen vilket ger rummen större rymd och inredningen bättre framtoning. Här är den andra delen av artikelserien huset vid sjön med Therése Larssons tankar om färgsättning och inredning.

Huset har en modern känsla i design och form. Lindas favoritfärg är grå, gärna åt tonen av gammal drivved eller åt stenarna vid sjökanten. Gråskalans uttryck går från rogivande och lugnande till dramatisk och spännande. Grått är vackert i flera nyanser och fungerar också i kombination med andra kulörer. Framförallt gifter sig gråa toner med naturmaterial och med alla kulörer som går i naturens färgpalett. Naturens färger är ofta svagt kulörta. Letar man till exempel efter kulörer som ska kopplas till stenar ska man välja gulaktigt grå toner.

I detta hus används den grå färgen till största del på golven i huset. Till andra naturtoner som grönt och olika nyanser av vitt och beige får rummen, tack vare det grå golvet, både djup och karaktär. De ljusare fridfulla kulörerna väcks till liv tack vare kontrasten mot det grå. I stort sätt alla väggar i huset fångar upp dagsljuset vilket gör att kulörerna inte blir så iögonfallande. Ljuset från lampor ger en helt annan färgåtergivelse som kan gå åt både varmare toner eller gröna/blå beroende på vilken armatur som tillförs.

Gråa golv
På det stora bottenplanet är köket och vardagsrummet ett enda stort rum. Stora fönster suddar ut skiljelinjen mellan ute och inne och ger mesta möjliga kontakt med naturen utanför. Bordet är egenbyggt och behandlat med samma bets som trappan. Även bänkskivan är betsad.
Alcro gråa golv
En bänk inspirerad av naturen. Fårull, obehandlat trä och matt grå färg är en perfekt kombination som speglar färgen på bryggan utanför. I badrummet släpps naturen in genom stora glaspartier. Spegeln reflekterar ljuset och ger ett naturligt ljus längre in i rummet. Obehandlade träluckor på kommoden förstärker känslan av skog.

Om du låter golvets färg dominera och håller väggar och tak i en neutral ljus färgsättning, framträder inredningen tydligare och rummet ser även rymligare ut. Möblerar du dessutom i ljusa färger förstärks denna effekt ytterligare. Ett mörkt golv ger en hemtrevlig och ombonad känsla.

AV: THERÉSE LARSSON  

FOTO: MALIN CROPPER

 

Therése Larsson
Stylist och inredningsrådgivare, med många års erfarenhet av inredning av olika sorters miljöer och hem. Hon påpekar vikten av att hitta en röd tråd, en inspirationskälla, och att följa den, för att skapa en genomgående helhet i ditt hem.

sv
har lagts till i Sparat.
har tagits bort från sparat
har lagts till i din inköpslista.
har tagits bort från din inköpslista
Du behöver välja storlek
Du behöver välja antal
Du behöver välja en kulör