Färgpaletten inspirerad av naturen

Naturens färgpalett

Färgsatta Hus & Lägenheter
Naturens färgpalett

Använd en kulör som passar i flera ljussättningar. 

Hemma hos inredaren och stylisten Ida Ståhl och hennes man Viktor råder en harmonisk och naturlig färgsättning, som tillsammans med smart planlösning och bra funktion ger ett fulländat hem med gott om plats för nära och kära.

Hemma hos Ida Ståhl är färgpaletten inspirerad av naturen

Huset visar sig från sin bästa sida denna tidiga vårdag. Altanen hemma hos Viktor och Ida Ståhl håller precis på att vakna, tillsammans med knoppande buskar och slingrande spaljéer.

Hemma hos Ida Ståhl är färgpaletten inspirerad av naturen, ute som inne. Altanen är laserad med trallrent och träolja
Altanen väcks med hjälp av Alcro Trallrent och Träolja. Idas härliga utemöbler i rotting kommer från Tine K.
Hemma hos Ida Ståhl är färgpaletten inspirerad av naturen.
Inspireras av den gröna fasadkulören.
Hemma hos Ida Ståhl är färgpaletten inspirerad av naturen

Huset familjen bor i sedan september 2018 är byggt år 1800, med tidstypiska detaljer såsom takets låga höjd, vackra golvplankor och iögonfallande kakelugn.

– Huset var ganska slitet när vi köpte det och när vi planerade för renoveringen behövde vi ta in hela husets karaktär i planeringen, berättar Ida.

Hemma hos Ida Ståhl är färgpaletten inspirerad av naturen, barnrummet är målat i kulören old rose och vardagsrummet i gråtrut
Signe föll för rosa och vale Old Rose, till höger boasering och platsbyggd hylla, målade i Gråtrut.
Till vänster vardagsrum med väggkulören Gråtrut, till höger köksskåp mot vägg i Alcros Keramik.
Naturlig färgskala hemma hos Ida Ståhl, till vänster vardagsrum med väggkulören Gråtrut, till höger köksskåp mot vägg i Alcros Keramik.

Och hon vet vad hon talar om då det inte är länge sedan familjeföretaget Hökerum Bygg tog över Villa Strömsfors, en stor disponentvilla från 1908 och med det gav sig in i en gedigen renoveringsresa som tog tillbaka huset till dess forna prakt och mer därtill. Under den perioden var Ida mammaledig med parets yngsta, Gösta, och ansvarade för alla samordning kring inredningen i Villa Strömsfors.

Vardagsrum och matplats går ton i ton i Alcros Gråtrut respektive Keramik. Barnrummet till vänster är målat i gröna Salvia ihop med Krita.
Vardagsrum och matplats går ton i ton i Alcros Gråtrut respektive Keramik. Gustavs rum är målat i gröna Salvia ihop med Krita. Sängen är byggd av Ikea-förvaring och MDF.
Porträtt av Ida Ståhl
Ida Ståhl, inredare och stylist. Till höger: Tapeten kommer från Morris och kulörerna i den återkommer i Idas färgsättning i övriga hemmet.

– Vi gjorde Villa Strömsfors inom familjeföretaget och Gösta var med mig där i stort sett varje dag. När villan stod klar kände jag att det var inredning jag ville satsa på. Jag kunde bara inte gå tillbaka till mitt vanliga kontorsjobb.

Sedan dess jobbar Ida med sitt egna företag, som inredare och stylist till både privata hem, offentliga miljöer, för produktplåtningar och liknande. Och det syns på familjen Ståhls hem att de vet vad de pysslar med.

– Jag tycker däremot att det är svårare att göra valen när det kommer till mitt egna hem, berättar Ida och fortsätter:

– Jag samlar bilder och gör alltid en mood board för att hitta rätt känsla. För vårt hem tror jag det var naturen som inspirerade oss mest. Kanske för att vi har ett ganska hektiskt liv och jag ville skapa ett hem som verkligen är vilsamt och där vi kan andas ut.

Idas sovrum är målad i kulören Cappuccino
Sovrummet vill Ida ha lugnt, rofyllt och avskalat. Boasering och knopplist är målade i kulören Cappuccino.

Ida berättar hur hon använder sig av mood boarden för att hitta rätt känsla för hemmet och hur hon tar detta vidare när det gäller att välja både material och kulörer.

– Den naturliga färgpaletten återfinns till exempel i kalkstenen, som vi valt för kök och badrum. Tonerna från kalkstenen går som en röd tråd i färgsättningen genom hela vårt hem.

Matplatsen är målad i kulören keramik
Kökskulören går igen i matplatsen, Alcros Keramik.

Hon förklarar också hur de upplevde utmaningen i att hitta en kulör som passar för två rum i olika väderstreck och med olika ljusinsläpp.

– Vi ville ha samma kulör i köket och i matplatsen. Rummen ligger åt olika håll och vi behövde hitta en kulör som passade för de olika ljusen. Det bästa är att provmåla ordentligt och se hur kulören ter sig i de olika ljusen, säger Ida och berättar att när de hittat rätt kulör för väggen färgade de in köksluckorna i samma nyans.

Väggkulören i köket är målad i Keramik
Kalkstenen ligger till grund för mycket av färgsättningen. Väggkulören är målad i Keramik.
Detaljer från Idas kök, väggen är målad i keramik
Smart förvaring överallt, även för kaffebryggaren. Väggkulören är målad i Keramik.

Dagen har övergått i eftermiddag, solen sipprar in genom köksfönstret.

– Jag känner verkligen att vi kan koppla av hemma, det kan pågå lite saker överallt här, men allt och alla får plats, avslutar hon.

TEXT & STYLING: JILL WINDAHL 

FOTO: LINA ÖSTLING

sv
har lagts till i Sparat.
har tagits bort från sparat
har lagts till i din inköpslista.
har tagits bort från din inköpslista
Du behöver välja storlek
Du behöver välja antal
Du behöver välja en kulör