Ett svart trähus

Huset på berget

Färgsatta Hus & Lägenheter
Huset på berget

Inspireras av det avskalade sommarhuset.

Uppe på ett berg med utsikt över vattnet, ligger ett modernt men diskret hus. Nästan insjunket i stenen vilar det på bergets topp. Huset ska synas så lite som möjligt, utan att kompromissa med rymden invändigt. En matt, svart träfasad fulländar det ljusa skärgårdshuset.

Eftermiddagssolens strålar letar sig fram och värmer den svarta fasaden. Den på sommaren så intensivt trafikerade farleden nedanför ligger ännu blank och stilla. Det är arkitekten Patric Sahlén som ritat det avskalade sommarhuset som kränger och knixar utmed bergets toppar och dalar. Beställaren – ett par med vuxna barn – hade en med tiden växande familj i åtanke när de valde att låta huset på berget komplettera det existerande sommarhuset från 1930-talet.


– Huset byggdes med barn och framtida barnbarn i åtanke. Men redan nu fylls på sommaren huset med vänner och bekanta och man behövde kunna inkvartera gäster i ett separat hus med eget kök och badrum, säger Patric.

Svartmålat trähus med stora fönster
Stora glaspartier i den matt svarta fasaden gör terrassen till en förlängning av vardagsrummet.

Den viktigaste förutsättningen, och det som i störst utsträckning präglat gestaltningen, är att huset skulle smälta in i landskapet och inte vara synligt från farleden. Det byggs på en höjd men ska synas så lite som möjligt.


– Det är ett nedtonat hus, nästan en förlängning av berget. Från vattnet ser man bara bergstoppen. Vi lyckades sänka huset, och samtidigt behålla rymden inomhus, genom att låta det följa marken i så stor utsträckning som möjligt, berättar Patric.

Vitmålade träfasader i vardagsrummet
Huset, som är ett komplement till det 1930-talshus som redan fanns på tomten, har ett generöst ljus­insläpp och utsikt över vattnet.
Utsikt från skärgårdshuset
Trots den magnifika utsikten är huset knappt synligt från farleden nedanför. Huset följer bergets form – något som möjliggjorts av ett antal smarta speciallösningar i interiören.
Hemma i skärgårdshuset med målade träfasader
En trätrall kopplar ihop den mindre tillbyggnaden med den större.

Huset är byggt i två delar på 40 respektive 15 kvadrat­meter. Terrassen löper runt båda byggnaderna och binder ihop dem. Kök, dusch och toalett, allrum och ett sovrum ligger i den större delen medan ytterligare ett sovrum finns i den mindre. Interiören är modernt lantlig med vita och grå nyanser och ett generöst ljus­insläpp. Väggarna, som består av träpaneler, är målade med Vit Pashmina och det grå furugolvet endast behandlat med hårdvaxolja. Åtta små fönster på baksidan mot den om­givande lövskogen släpper in ljus i rummen. Eftersom det inte fanns behov av utsikt åt det hållet valde man mindre fönster för att göra huset enklare att möblera. Mot vattnet har man valt skjutbara glaspartier från golv till tak som förutom att bjuda på en magnifik utsikt också leder ut till terrassen.

– Det låter klyschigt, men vi ville inte ha några tyd­liga gränser mellan ute och inne. Vi ville att det skulle kännas som om rummen bara fortsätter ut på terrassen, säger Patric.

 

Husets vinklar och nivåskillnader speglar bergets form. Centrala för den avskalade enkelhet som präglar huset är de många smarta, inbyggda lösningarna.

– Höjdskillnaden mellan sovrum och kök resulterade i luftrum som vi gjort till förvaring. Soffan i vardagsrummet gömmer en bit av berget. Det föll sig naturligt att placera den där eftersom det finns en bergsklack under. Den är platsbyggd för att kunna stå på och dölja upphöjningen, förklarar Patric och fortsätter:

– Det har varit viktigt att utnyttja kvadratmeterna maximalt utan att tumma på rymd och boendekvalitet. Därför finns ett antal viktiga speciallösningar på den här relativt lilla ytan.

Uteplatsen med olika utemöbler
Det är arkitekten Patric Sahlén som ritat det avskalade sommarhuset som kränger och knixar utmed bergets toppar och dalar.
En svart träfasad målad i Alcro Arkitekt
Fasaden är målad i Alcro Arkitekt, en matt svart fasadfärg.

Förutom husets säregna vinklar utgörs en stor del av dess karaktär av den mattsvarta fasad som blivit så populär i samtida arkitektur. Färgen Alcro Arkitekt är en akrylfärg för träfasader och är framtagen på grund av en ökad efterfrågan på helmatt utomhusfärg.

– Allt trä utvändigt är målat med samma kulör. Beställaren ville ha det så och det är en fantastisk färg. Matt, svart färg kan lätt upplevas som blå men den här är så varm att man får en perfekt matt, svart kulör. Den blir så svart den kan bli utan att övergå till en sval ton. Resultatet är väldigt harmoniskt, säger Patric.

 

Och exteriören är helt i trä – det finns inga dropplåtar varken ovanför eller under fönstren.

–  Det är en detalj som kanske inte så många lägger märke till, men som jag och beställarna verkligen uppskattar. Det ger huset en skön karaktär, fortsätter han.

För att följa byggnaden som följer berget valde Patric ett valmat tak, det vill säga ett tak som faller även mot husets kortsidor. Taket lutar i sex olika vinklar och den största utmaningen har varit att få ihop de olika tak­delarna till en helhet.

– Vi fick laborera med olika vinklar, vrida och vända på huset. De olika takdelarna får möta varandra. Jag är otroligt imponerad av byggarna som fick ihop det. Det är en sak att rita på datorn, en annan att få ihop idén man skapat i verkligheten.

 

Taket är klätt i shingel – glasfiberfilt kombinerat med bitumen som är ett asfaltsmaterial.

– Vi valde shingel till taket eftersom det är så nära man kan komma ett naturmaterial. Med ett sådant tak låter man verkligen huset bli en förlängning av berget, säger Patric som är väldigt nöjd med resultatet.

–  Jag är väldigt nöjd med helheten. Det blev precis så bra som jag hoppades på. Det är en vacker men opraktisk plats, en liten men komplex byggnad i kuperad terräng. Huset är som en skulptur som höjer sig och sänker sig längs bergets egna former, konstaterar Patric.

Hemma i skärgårdshuset går inredning i vitt
Det ljusa skärgårdshusets interiör går i vitt.

Hemma hos skärgårdsfamiljen

Här bor: Ett par med vuxna barn.
Var: I skärgården söder om Stockholm.
Om huset: En komplementbyggnad i två delar till sommarhuset från 1930-talet. Ett funktionellt och relativt underhållsfritt hus som följer bergets form. Fasadfärgen Alcro Arkitekt fulländar den moderna strukturen med en matt fasad.

AV: HEDVIG ANDERSSON 

FOTO: KLAS SJÖBERG 

STYLING: EMMA WALLMÉN 

STYLISTASSISTENT: ELLA BJÖRNSTJERNA

sv
har lagts till i Sparat.
har tagits bort från sparat
har lagts till i din inköpslista.
har tagits bort från din inköpslista
Du behöver välja storlek
Du behöver välja antal
Du behöver välja en kulör