Kapellet

Andaktsfullt kapell

Färgsatta Hus & Lägenheter
Andaktsfullt kapell

Skaffa en grundpalett hemma. 

 

I ett gammalt kapell i utkanten av Stockholm hittar vi i ett underbart hem med minutiöst matchade kulörer och lyxiga materialval. Men framförallt med massor av liv.

Känslan är lite som i en lummig skogsglänta, fast i lyxförpackning. Olika toner av grönt, blandat med varmt glödljus som reflekteras i mässingsdetaljer. Ungefär som när solens strålar reflekteras i daggen en tidig vårmorgon. Det är också lyxigt, fast på ett annat sätt. Vi är i ett gammalt kapell som en gång i tiden tillhörde Långbro mentalsjukhus i Älvsjö utanför Stockholm. Kapellet ägs idag av Alexandro Constantinou och hans familj och är både ett vackert, glädjefyllt och lekfullt hem.

– Här hölls nog inga bröllop direkt, skrattar Alexandro och berättar att han förmodligen är immun mot spöken.

Matsalen i det gamla kapellet i Älvsjö.
Den blekgröna Pluton pryder väggarna i matsalen.
Övervåningen i det renoverade kapellet i Älvsjö.
Övervåningen är barnens tillhåll och präglas av en ljusare färgskala med Silverpil och Apricot nude.

Kapellet avkristnades dock långt innan sjukhuset lades ner. Sedan dess har det varit flera olika verksamheter här, verkstad bland annat. Idag möts man av ett funktionellt hem med perfekt planlösning, vackra detaljer och snygg inredning. Men kapellkänslan finns kvar med 6,5 meter takhöjd i salen, enorma spröjsade kyrkofönster och stora stenblock till golv, som fått en naturlig patina under åren som gått.

 

Alexandro och hans sambo Kristina köpte kapellet i maj 2008. De bodde då i en 2:a på 95 kvadratmeter på Södermalm i Stockholm. Vi båda gillar de lite udda objekten, det får inte vara en vanlig box liksom, förklarar Alexandro.

– När vi kom till visningen möttes vi av en hög med blå skoskydd, det var bara fem minuter kvar av visningen. Tre dagar senare var det vårt.

Strax därefter bilade paret, då med sitt första barn, genom Europa och landade i den grekiska övärlden under de kommande fyra månaderna.

– När vi kom hem och flyttade in märkte vi att det blåste i vardagsrummet. Vi behövde renovera och göra det mer praktiskt. Det mesta funkar ju med ett barn, men nu med tre barn ställs andra krav. Vi har under alla år vi bott här funderat på hur vi kan göra vårt hem bättre. Och hur vi kan få mer plats för köket, säger Alexandro.

 

Han har gedigen erfarenhet inom restaurangbranschen och har byggt ett antal restauranger. Jag har varit med i byggprocessen och lärt mig mycket varje gång.

– Men min rekommendation är ändå att ta hjälp av specialister, konstaterar han.

Köket med utsikt mot trappan. Platsbyggd bokhylla.
Arkitekten Andreas Martin-Löf har ritat den nya inredningen, däribland trappan och köket.

Arkitekten Andreas Martin-Löf fick uppdraget att förbättra planlösningen, få in fler och snygga förvaringslösningar, rita en tillbyggnad för kök och matplats samt rita en ny trappa till övervåningen.

– Det blev ett väldigt lyckat samarbete. Av det föddes en massa platsbyggda lösningar samt de snygga övergångarna mellan rummen i form av nischer, som blir en del av förvaringen i nästa rum.

 

Paret har även arbetat tillsammans med både färgsättare och med Lerch snickeri för att hitta de optimala vägg- och snickerikulörerna och de bästa och mest funktionella lösningarna.

Platsbyggd förvaring i kapellet i Älvsjö.
Även den platsbyggda förvaringslösningen är signerad Andreas Martin-Löf.

I entrén möts du av platsbyggda garderober och hyllor i Garnison. Väggarna går i den ljusgrå Silverpil. I det anslutande köket är väggarna målade i kulören Snö mot den gröna fasta träinredningen.

– I den här delen har vi mindre ljusinsläpp varför vi valde en vit väggkulör för köket. Det hade blivit för hårda kontraster om vi kört vitt med det gröna i hela huset, förklarar Alexandro.

 

Han berättar att de båda gillar fina hotell, där man satsat på material och detaljer och att det är där mycket av inspirationen för deras egna materialval är hämtade.

– Det var väl den känslan vi ville få med oss hem. Materialvalen har känts självklara för oss, med cararramarmor, naturskinn, såpat trägolv och matta, svarta metaller. Det svåra var själva färgsättningen, att hitta rätt för väggar och snickerier. Färgsättaren hämtade sin inspiration ur naturens palett, och efter några provmålningar landade vi i en fin grågrön färgskala. Det känns jättebra, nu har vi vår grundpalett och det blev superfint.

Hemmet går i stora drag i tre olika toner av grönt.

– Kicki och jag hade gått omkring i Gamla stan och vid flera tillfällen fastnat för en kulör som ofta förekom på dörrar och fönster där. En svårdefinierad kulör som varierade mellan grönt och grått beroende på hur ljuset föll. När Andreas Martin-Löf vid ett av alla våra möten tog med prover på kulörer han gillade så visade det sig att det var exakt samma som vi hade fastnat för i Gamla stan och vi landade i Garnison.

 

Med den som utgångspunkt valdes sedan närliggande grågröna toner för väggar och snickerier. Den stora salen målades med Pluton, panel och element i samma kulör men med mer svärta, Black deco.

Den inre hallen plockar upp grå Silverpil igen och i det intilliggande sovrummet landar vi i den grågröna Sommarregn, en fin kameleont som antingen drar lite mer åt grått eller lite mer åt grönt beroende på ljusinsläpp och tid på dygnet.
 

Kök med utsikt mot matsalen i kapellet i Älvsjö.
Köket med snickerier i Pluton och vägg i Snö.
Barnens rum är målade i Silverpil och Apricot nude.
Barnens rum går i Silverpil och Apricot nude.

På övervåningen är grundpaletten grå Silverpil och grågröna Sommarregn, men med pigga aprikosa Apricot Nude som tydlig accent. Planskissen för övervåningen har Alexandro ritat själv.

– Övervåningen är barnens. Här vågade vi lite mer i färgsättningen och valde vit metall istället för svart. Det kändes bättre till Apricot Nude.

– Mötet mellan historiens vingslag, som satt sin fina patina, och materialens höga kvalitet, tillsammans med den snygga inredningen och de genomtänkta kulörvalen ger ett fulländat resultat.De gånger man vågar sätta färg på saker och ting blir man alltid så nöjd efteråt. Möbler, belysning, allt gör sig bättre med färg, avslutar Alexandro.
 

Paletten:
 

Kulörerna: Garnison, Pluton, Sommarregn, Silverpil, Apricot Nude och Snö.
Stilen: Elegant och ren, med inslag av dansk design och med tydlig inspiration från naturens kulörer och material.
Materialen: Douglasgran, ask, carraramarmor, naturskinn, svarta metaller, mässing.

Alexandros tips för renovering:


Ta hjälp av specialister. Hitta en arkitekt som har gjort sådant du tycker om. Jobba med duktiga hantverkare som är vana vid gamla hus och som kan förverkliga dina och arkitektens idéer.
Hitta en inspirationsmiljö. Här kan du hitta en känsla som du gillar, ta med dig idéerna till din egen moodboard och välj därefter material och kulörer.
Skapa en grundpalett: Ur din inspirationsmiljö kan du hitta kulörer du gillar. Använd dig gärna av samma kulörton men med olika svärta, då får du en varierad helhet som resultat.

sv
har lagts till i Sparat.
har tagits bort från sparat
har lagts till i din inköpslista.
har tagits bort från din inköpslista
Du behöver välja storlek
Du behöver välja antal
Du behöver välja en kulör