Ett coolt barnrum

Skapa ett coolt barnrum

Barn- & Ungdomsrum
Skapa ett coolt barnrum

Kulörerna Oktan och Solis förstärker barnrummet. 

Börjar det bli dags att göra om barnrummet? Vi har besökt ett rum med färg och kontraster och samlat några enkla tips!

Mia bor i Stockholm och jobbar som webbchef med e-handel i konsumentbranschen. I barnens rum ville hon skapa en lugn och lustfylld plats.

— Det är både högt i tak och stort ljusinsläpp. Genom att måla upp från golvet blir det lite mysigare, förklarar Mia.

Kulörerna Oktan och solis ger ett nytt uttryck med starka kontraster i barnrummet
Med utgångspunkt i tavlan Cirkus av Lisa Bengtsson målades rummet i petroliumblåa Oktan. Som accentfärg valdes Solis med stolarna från Ikea. Fina barnleksaker och nalle hittas på Acne Junior, bra förvaring från Lagerhaus och pyssel från materialbutiker.

I en ljus 3:a i västerläge, högt uppe på ett berg, har man himlen som närmaste granne. Med andra ord har barnen Vilgot och Axel ett luftigt rum, där två stora fönster ger utsikt över Mälaren. Här ville Mia skapa ett mysigt rum för legobyggen och pyssel.
— Jag tycker att vi jordade rummet utan att sänka taket för mycket genom att vi målade en mörkare kulör upp från golvet, men inte hela vägen upp till tak, förklarar hon och fortsätter:
— Nu känns rummet inte riktigt lika högt, vilket jag tror gör det mer ombonat. Idén till väggen fick hon från Pinterest, där hon som många andra hämtar sin inspiration.
— Jag hade en fundering på att göra ett sicksackmönster, som bergstoppar, men jag tänkte att jag testar först med ett rakt streck. Och det blev precis som jag ville ha det så nu ligger jag lågt med bergstopparna, skrattar hon.

 

Valet av väggkulör landade i Oktan, en petroliumblå nyans.
— Jag tycker det är fint med kontraster i barnrum och Oktan är en kulör som gör sig fint till gula detaljer. Jag utgick från tavlan och plockade upp kulörerna från den, tavlan håller ihop färgsättningen i hela rummet. Vi blir glada av rummet nu, det blev precis så fint som vi hoppades.

Petrolblåa Oktan möter den klara solis och skapar en cool kontrast i barnrummet
Petrolblåa Oktan möter den klara Solis och skapar en cool kontrast i barnrummet.

1. Hitta inspiration till rummet. Leta efter bilder på Pinterest eller i magasin. Kulörer som gör sig fina tillsammans, antingen i kontraster eller ton i ton, kan man ofta hitta i motiv i tavlor och textilier. Tänk bort rummet och tänk kulörkombinationer för en stund. En mörkare ton närmast golvet jordar rummet. Ju ljusare ton upptill, desto mera höjd adderas.

2. Mät upp var du vill ha din linje. För att få den helt rak använde Mia ett vattenpass och en golvlist som linjal. Dra ett streck med en penna utmed hela linjen. Tejpa därefter med maskeringstejp för dekorationsmålning på vägg, den gör att färgen inte rinner ut.

3. När du monterat tejpen målar du med bakgrundsfärgen först en gång innan du målar med din valda kulör. Dra med pensel närmast tejpen och se till att du målar på tejpen för att inte lämna en vit kant. Rolla resten av väggen. Låt torka och måla en vända till vid behov. Gör sedan samma sak med den mörkare kulören. Dra försiktigt bort tejpen.

AV: JILL WINDAHL

FOTO: ANDREA TURANDER

sv
har lagts till i Sparat.
har tagits bort från sparat
har lagts till i din inköpslista.
har tagits bort från din inköpslista
Du behöver välja storlek
Du behöver välja antal
Du behöver välja en kulör