Måla säkert

Förebygg förslitningsskador

Måleribranschen ger mycket. Det är ett självständigt och roligt jobb som skapar yrkesstolthet. Men det är också fysiskt krävande. Arbetsuppgifterna är ofta repetitiva och innefattar såväl ansträngande arbetsställningar som tunga lyft.

Milltex

- Förslitningsskador på nacke och axlar hör tyvärr till vanligheten i målaryrket. Störst risk för sådana slitningar sker främst i samband vid målning av tak och bredspackling, säger Alcros tekniska support.

Att lyfta rätt, att använda de hjälpmedel som finns och ta mikropauser är några relativt enkla sätt att skona kroppen. Precis som Anders säger är det ofta rygg, knän, axlar, skuldror och nacke som löper störst risk att förslitas i förtid om du arbetar i obekväma arbetsställningar under en längre tid. Färgbranschen arbetar kontinuerligt med produktutveckling inom ämnet, där verktyg och material optimeras för bästa ergonomiska förutsättningar.

- Idag finns så kallat lättspackel som sparar tid när man spacklar större objekt. Det väger mindre än tidigare sprutspackel vilket också gör arbetet mer ergonomiskt. Det finns ergonomiska förpackningar som gör arbetsuppgifterna enklare. Vi arbetar också aktivt med att fasa ut organiska lösningsmedel från produkterna, säger Alcros tekniska support.

Alcro presenterade 2018 en ergonomisk oval färgburk som kan bäras närmare kroppen. Burken är dessutom enklare att öppna, har en stabil botten och ett behandlat lock som förhindrar att färg fastnar. Dessutom rymmer den hela rollern vilket bidrar till en enklare och mer tidseffektiv målarprocess.

- Det viktigaste du kan göra själv för att förebygga och förhindra förslitningsskador är framförallt att tänka på att lyfta rätt och att använda de hjälpmedel som finns, speciellt vid slipning. Och börja färgspruta, uppmanar Alcros tekniska support.

Milltex 20

Följ oss på @alcropro - där kommer du kunna se när vi lanserar fler nyheter och information till våra proffsmålare. 

 

 

   

sv
pro
har lagts till i Sparat.
har tagits bort från sparat
har lagts till i din inköpslista.
har tagits bort från din inköpslista
Du behöver välja storlek
Du behöver välja antal
Du behöver välja en kulör