Frågor & svar

Alcros färgexperter svarar på dina roller-frågor.

Fråga: Vi har haft stora problem med Milltex Prestanda 5. Vi har målat cirka 700 kvm väggyta i både vitt och kraftiga kulörer men grängen på de vita väggarna blir släpig och på väggarna med starka kulörer blir grängen vass och toppig. Återförsäljaren påstår att det beror på rullen och det skulle vi vilja ha en förklaring på. Jag har målat i 22 år och aldrig hört att det skulle vara så viktigt med val av rulle.

 

Svar: Faktiskt är det så att utvecklingen av rullar har följt färgernas utveckling, och det är mer viktigt idag att välja rulle utifrån vilken färg du använder. Milltex Prestanda 5 har en formula som kräver en rulle som snabbt släpper ifrån sig färg. Jag vill rekommendera Anza pro Super Micmex, alternativt Mäster Superior vägg/golv. Dessa är kortluggiga rullar som både har hög färgupptagning och släpper ifrån sig färgen snabbt. Viktigt är att arbeta in färgen väl i rullen innan arbetets start. Milltex Prestanda 5 kräver efterrullning men sätter sig ganska snabbt. Lägg därför inte på mer än cirka 2 till 3 meter på ytan. Eftersläta den fortfarande blöta ytan genom att dra rollern i samma riktning, med ett lätt tryck. Färgens gräng (struktur) kommer då att gå åt samma håll, vilket ger en slät yta som minimerar ljusreflektion.
 

Rollar väggen med färg

Fråga: När vi skulle måla med Milltex Prestanda 7 så sa Alcros säljare att vi inte skulle använda grundfärg. Vad är det för påhitt? Jag är målare av ”gamla stammen” har målat i 30 år och lärt mig måleriet från grunden att man alltid ska använda grundfärg.

 

Svar: Utvecklingen hos vissa produkter går framåt och Prestanda-produkterna är en helt ny generation färger än den gamla trotjänaren Milltex. De här färgtyperna har en formula och uppbyggnad där två strykningar i regel räcker. På ytor där en grundfärg fordras kan Milltex Allgrund nyttjas. Viktigt är att grundfärgen är genomtorr innan övermålning.
 

Fråga: Vi har mer och mer gått över till att bara rulla lackfärger på plåtdörrar och hisspartier, utan att eftersläta. Nu har vi fått ett stort jobb i en skola där de vill att vi ska måla alla innerdörrar. Vi ska till en början måla upp några dörrar dels med efterslätning, dels med bara rullning. Vilken rulle rekommenderar du för bästa resultat och för att få en yta som ser mer sprutad än rullad ut? 

 

Svar: Använd en rulle av typ micron, till exempel Anza pro Super Felt eller Mäster Superior snickeri/golv. 
Undvik snabba rörelser när ni rullar, eftersom luftblåsor då kan uppstå i färgytan. 

Följ oss på @alcropro - där kommer du kunna se när vi lanserar fler nyheter och information till våra proffsmålare. 

 

 

sv
pro
har lagts till i Sparat.
har tagits bort från sparat
har lagts till i din inköpslista.
har tagits bort från din inköpslista
Du behöver välja storlek
Du behöver välja antal
Du behöver välja en kulör