Frågor & svar

Alcros färgexperter svarar på dina roller-frågor.

Fråga: Vi har haft stora problem med Milltex Prestanda 5. Vi har målat cirka 700 kvm väggyta i både vitt och kraftiga kulörer men grängen på de vita väggarna blir släpig och på väggarna med starka kulörer blir grängen vass och toppig. Återförsäljaren påstår att det beror på rullen och det skulle vi vilja ha en förklaring på. Jag har målat i 22 år och aldrig hört att det skulle vara så viktigt med val av rulle.

 

Svar: Faktiskt så är det så att utvecklingen av rullar har följt färgernas utveckling och det är mer viktigt idag att välja rätt rulle beroende vilken färg du använder. Milltex Prestanda 5 har en konsistens som kräver en rulle som snabbt släpper ifrån sig färg. I det fallet skulle jag rekommendera typ Mäster Finlon. En kortluggig rulle som släpper ifrån sig färgen snabbt och släpar inte efter. Man får en låg fin gräng. I och med att Milltex Prestanda 5 är något seg får man upp tillräckligt med färg utan att doppa ofta. Milltex Prestanda 5 kräver också efterrullning men sätter sig ganska snabbt. Lägg därför inte på mer än cirka 2 till 3 meter normal väggyta i taget med cirka 4 dopp.

Rollar väggen med färg

Fråga: När vi skulle måla med Milltex Prestanda 7 så sa Alcros säljare att vi inte skulle använda grundfärg. Vad är det för påhitt? Jag är målare av ”gamla stammen” har målat i 30 år och lärt mig måleriet från grunden att man alltid ska använda grundfärg.

 

Svar: Utvecklingen hos vissa produkter går framåt och Prestanda-produkterna är en helt ny generation färger som är uppbyggda på ett annat sätt än gamla trotjänaren Milltex. De här färgtyperna är så täta och hårda att de inte behöver grundfärger. Milltex Allgrund är inte lämplig som grundfärg under Prestandaprodukterna då dessa färger löser ytskiktet i Allgrunden och rullen ”hasar”. Man får då på ojämnt med färg och ytorna ser flammiga ut. 

Fråga: Vi har mer och mer gått över till att bara rulla lackfärger på plåtdörrar och hisspartier utan att eftersläta. Nu har vi fått ett stort jobb i en skola där de vill att vi ska måla alla innerdörrar. Vi ska till en början måla upp några dörrar dels med efterslätning, dels med bara rullning. Vilken rulle rekommenderar du för bästa resultat och för att få en yta som ser mer sprutad än rullad ut.

 

Svar: Min erfarenhet och de jobb jag sett är att större ytor där man inte har skyhöga krav fungerar Micron bra. Jag har också sett flera jobb där målaren har använt kombinationen V-Mill Halvblank i kombination med Basic Fin 180 mm på innerdörrar. Detta är helt outstanding och ytorna ser sprutad ut och det går fort.

Följ oss på @alcropro - där kommer du kunna se när vi lanserar fler nyheter och information till våra proffsmålare. 

 

 

sv
pro
har lagts till i Sparat.
har tagits bort från sparat
har lagts till i din inköpslista.
har tagits bort från din inköpslista
Du behöver välja storlek
Du behöver välja antal
Du behöver välja en kulör