Fixa ytan

Spacklade skarvar, bredspackling eller ytmaterial? 

Tre metoder, med lite olika resultat, för behandling av gipsskivor innan målning.

Kraven på en kombination av funktion och estetik blir allt större vid nybyggnationer. Det ska vara snygga ytor som tål slitage och håller länge. Trots detta är det vanligast att föreskriva gipsskivor som spacklas i skarvarna och sedan målas. Nackdelarna med detta är flera. Dels håller inte ytorna, dels blir slutresultatet sällan riktigt bra.
–  En spacklad skarv kommer alltid synas lite då det blir olika struktur på den spacklade ytan och den rena gipsskivan. Det leder dessutom ofta till tråkiga diskussioner mellan beskrivaren, målaren och besiktningsmannen som inte tycker resultatet är bra. Vår rekommendation är därför att alltid ta hänsyn till vilka krav som ställs på ytan innan metod väljs, säger Magnus Bodin, produktchef på Tikkurila.

Spackla väggen

Bredspackling för släta ytor
Rent estetiskt löser man problemen med synliga skarvar genom att bredspackla ytorna som då blir jämna och fina, även i släpljus. Men det är fortfarande en yta som inte tål stötar och som spricker om man till exempel knuffar in en stol i den.

 

Stärkta ytor med cellulosapolyesterduk
Ett enkelt sätt att göra ytan mer slagtålig är att klä gipsväggarna med cellulosapolyesterduk, en ofärgad tapet. Det ger en jämn yta och papperstapeten suger upp färgen vilket på så sätt stärker ytan ytterligare.
–  Det här är den vanligaste varianten av ytmaterial i Sverige. Den blev otroligt populär när den dök upp som ett alternativ till den klassiska glasfiberväven som dels gav en rutig yta, dels var jobbig att sätta upp då den fällde fibrer som kliade. Detta problem finns inte längre och glasfiberväv, som fortfarande används mycket, är idag ergonomisk och anpassad efter moderna miljö- och hälsokrav. 

 

Brandskyddande glasfiberduk
Ett alternativ till den rutmönstrade glasfiberväven är glasfiberduk.  
–  I Danmark jobbar man nästan uteslutande med glasfiberduk då fördelarna är många. Den är enkel att sätta upp, stärker ytan och ger ett brandskydd. Dessutom ger den en snygg och nästan slät ytaDet finns även moderna vävda glasfiberprodukter, exempelvis Canvas Linen från Tassoglas, som ger en otroligt snygg, slät och slitstark yta. Den kostar visserligen betydligt mer men då får du också en yta som estetiskt sett är något utöver det vanliga. 

Följ oss på @alcropro - där kommer du kunna se när vi lanserar fler nyheter och information till våra proffsmålare. 

 

 

    

sv
pro
har lagts till i Sparat.
har tagits bort från sparat
har lagts till i din inköpslista.
har tagits bort från din inköpslista
Du behöver välja storlek
Du behöver välja antal
Du behöver välja en kulör